Pertevniyal Valide Sultan Camisi İskenderpaşa, Atatürk Blv. No:3, 34080 Fatih/İstanbul

Pertevniyal Valide Sultan Camisi





3057 Yorumlar




Pertevniyal Valide Sultan Camisi İskenderpaşa, Atatürk Blv. No:3, 34080 Fatih/İstanbul




İşletme Hakkında

Ankara |

İletişim

Bizi Arayın
İskenderpaşa, Atatürk Blv. No:3, 34080 Fatih/İstanbul

Saatler

Özellikler

  • Tekerlekli sandalyeye uygun giriş
  • Tekerlekli sandalyeye uygun park yeri




Önerilen Yorumlar

Esra us
23.10.2023
Pertevniyal Valide Sultan Camisi
Pertevniyal Valide Sultan Camii, Sultan II. Mahmut'un eşi ve Sultan Abdülaziz'in annesi olan Pertevniyal Valide Sultan tarafından yaptırılan cami. Cami 1869-1871 yılları arasında inşa edildi. Planlarını Sarkis Balyan'ın çizdiği, hazırlanmasına Hagop Balyan'ın katıldığı da bilinmektedir. Mimarı Montani'dir. Çizim işlerinde, desinatör Osep çalışmıştır. Uygulama ve şantiye yönetimi için Bedros Kalfa ve duvarcı Ohannes ile dülger kolbaşısı Dimitri görevlendirilmiştir. Caminin, neogotik tasarımıyla klasik camilerden oldukça farklı bir mimarisi vardır. Devlet ileri gelenlerinin, din bilginlerinin, hocaların katılımıyla düzenlenen büyük bir törenle temeli atıldı. Pertevniyal Sultan temel atma töreninini meydanı görebilen bir evin penceresinden izledi. Tek şerefeli iki minaresi, Dolmabahçe Camii'nin minarelerinden daha geniş tutulmuştu. İç mekân bakımından da bu camiden daha genişti. Tek kubbesi yüksek, fakat küçüktür. Neogotik yüzey bezemeleri bu camiye ayrı bir güzellik kazandırır. Aynı bezeme zenginliği ve güzellik caminin iç kısımları için de geçerlidir. Altın yaldızla parlatılan mavi rengin egemen olduğu kalem işi süslemeler, iç mekanı baştan sona süslemektedir. Caminin Aksaray Meydanı'na bakan avlu kapısı, İstanbul'daki camiler için pek alışılmadık ve aynı zamanda da göz kamaştırıcıdır. Bu kapı Osmanlı taş oyma sanatının nadide ürünlerindendir. 1956-59 arasındaki Aksaray Meydanı düzenlenmesi esnasında sebil gibi camiye ait bazı unsurlar kaldırılmış veya yeri değiştirilmiştir. Caminin çevresindeki eserler bir çeşme, bir kütüphane ve Pertevniyal Sultan'ın kendisi için yaptırdığı türbeden oluşmaktadır. Kütüphanesi, Süleymaniye Kütüphanesi'ne taşınmıştır. Trafikten en çok etkilenen cami bu camidir. Caminin kahyası Hüseyin Bey cami masrafı olarak 7961 kese 396 kuruş 10 para harcamış; üç ayrı temel çukuruna olmakla 3225 lira temele gömülmüştür. (İstanbul, s.121)
Coskun Colak
13.09.2023
Pertevniyal Valide Sultan Camisi
Sulatan Abdulaz'in annesi Pertevniyal Valide Sultan icin yaptirdigi neo-gotik tarz cami. Yuksek kubbesi ve kubbe kasnagiyla gorkemli bir durusu olsa da tek kubbesiyle ic yapisi cok da genis sayilmaz. 1956-59 Menderes imar uygulamalarindan nasibini almis, yol genisletme calismalari sirasinda türbe yerinden sokulerek caminin bahcesinde baska bir bolumune tasinmistir.
Muhammed Gadab Talib
28.08.2023
Pertevniyal Valide Sultan Camisi
Pertevniyal Valide Sultan Camii, Sultan II. Mahmut'un eşi ve Sultan Abdülaziz'in annesi olan Pertevniyal Valide Sultan tarafından yaptırılan cami. Cami 1869-1871 yılları arasında inşa edildi. Planlarını Sarkis Balyan'ın çizdiği, hazırlanmasına Hagop Balyan'ın katıldığı da bilinmektedir. Mimarı Montani'dir.
Tolgahan Hasanoğlu
24.08.2023
Pertevniyal Valide Sultan Camisi
Dış cephe olarak bence zirve diyebileceğim bir mimari yapısı var. İçerisi yüksek ve ferah. Konum olarak 4 yolun tam ağzına konumlandırılmış harika bir camii. Camiinin giriş kısmındaki sağ kısımda bir restorasyon mevcut. Ancak yapılabilecek en kötü restorasyon yapılmış. Acilen aslına döndürülmesi gerek.
Hasan Polat
20.08.2023
Pertevniyal Valide Sultan Camisi
Aksaray'ın merkezinde; Laleli, Saraçhane, Yenikapı ile Vatan ve Millet caddelerine çıkan kavşağın tam ortasında.Dış mimarisiyle her geçeni kendine hayran bırakan bir cami. İç mimarisi ise işlemeleriyle nereye bakacağını şaşırtan bir güzellikte. Kapıları ayrı ihtişamlı.Selatin camilerinden biri.
Ishak Behlülzade
02.08.2023
Pertevniyal Valide Sultan Camisi
II. Mahmud’un eşi ve Sultan Abdülaziz’in annesi Pertevniyal Vâlide Sultan tarafından Aksaray Meydanı’nda yaptırılan külliye cami, mektep, türbe, türbedar odası, kütüphane, muvakkithâne, karakol, altı adet çeşme ve yedi adet dükkândan oluşmaktadır.
Fani kaya
22.07.2023
Pertevniyal Valide Sultan Camisi
Mimari ile büyüleyen bir camii Ama maalesef saçma sapan bir yol projesi yüzünden tüm ihtişamı gittikçe kaybolan bir camii. Camii girişi gittikçe bir binanın zemin katındaki daire gibi görünmeye başlamış.
Tulu Han
11.07.2023
Pertevniyal Valide Sultan Camisi
Aman Yarabbi Maşallah SüphanAllah ne kadar güzel ne kadar güzel bir cami hayran kalmamak elde değil girip 2 rekat şükür namazı kılmişiğim vardır.iceri girince hayran kalmamak elde değil sizi güzelliğiyle büyülecek emin olun daha fazla detay youtube kanalım tulu han da ayrıca tarihçesini de kısaca anltamak gerekirse Pertevniyal Valide Sultan Camii, Sultan II. Mahmut'un eşi ve Sultan Abdülaziz'in annesi olan Pertevniyal Valide Sultan tarafından yaptırılan cami. Cami 1869-1871 yılları arasında inşa edildi. Planlarını Sarkis Balyan'ın çizdiği, hazırlanmasına Hagop Balyan'ın katıldığı da bilinmektedir. Mimarı Montani'dir. Çizim işlerinde, desinatör Osep çalışmıştır. Uygulama ve şantiye yönetimi için Bedros Kalfa ve duvarcı Ohannes ile dülger kolbaşısı Dimitri görevlendirilmiştir. Caminin, neogotik tasarımıyla klasik camilerden oldukça farklı bir mimarisi vardır. Devlet ileri gelenlerinin, din bilginlerinin, hocaların katılımıyla düzenlenen büyük bir törenle temeli atıldı. Pertevniyal Sultan temel atma töreninini meydanı görebilen bir evin penceresinden izledi. Tek şerefeli iki minaresi, Dolmabahçe Camii'nin minarelerinden daha geniş tutulmuştu. İç mekân bakımından da bu camiden daha genişti. Tek kubbesi yüksek, fakat küçüktür. Neogotik yüzey bezemeleri bu camiye ayrı bir güzellik kazandırır. Aynı bezeme zenginliği ve güzellik caminin iç kısımları için de geçerlidir. Altın yaldızla parlatılan mavi rengin egemen olduğu kalem işi süslemeler, iç mekanı baştan sona süslemektedir. Caminin Aksaray Meydanı'na bakan avlu kapısı, İstanbul'daki camiler için pek alışılmadık ve aynı zamanda da göz kamaştırıcıdır. Bu kapı Osmanlı taş oyma sanatının nadide ürünlerindendir. 1956-59 arasındaki Aksaray Meydanı düzenlenmesi esnasında sebil gibi camiye ait bazı unsurlar kaldırılmış veya yeri değiştirilmiştir. Caminin çevresindeki eserler bir çeşme, bir kütüphane ve Pertevniyal Sultan'ın kendisi için yaptırdığı türbeden oluşmaktadır. Kütüphanesi, Süleymaniye Kütüphanesi'ne taşınmıştır. Trafikten en çok etkilenen cami bu camidir. Caminin kahyası Hüseyin Bey cami masrafı olarak 7961 kese 396 kuruş 10 para harcamış; üç ayrı temel çukuruna olmakla 3225 lira temele gömülmüştür. (İstanbul, s.121)

Yorum Ekle

Harita

İskenderpaşa, Atatürk Blv. No:3, 34080 Fatih/İstanbul
Pertevniyal Valide Sultan Camisi