Artuklu Sarayı Cevat Paşa, 21200 Sur/Diyarbakır

Artuklu Sarayı





65 Yorumlar
  • Salı24 saat açık
  • Çarşamba24 saat açık
  • Perşembe24 saat açık
  • Cuma24 saat açık
  • Cumartesi24 saat açık
  • Pazar24 saat açık
  • Pazartesi24 saat açık




Artuklu Sarayı Cevat Paşa, 21200 Sur/Diyarbakır




İşletme Hakkında

|

İletişim

Web Sitesi
Bizi Arayın
Cevat Paşa, 21200 Sur/Diyarbakır

Saatler

  • Salı24 saat açık
  • Çarşamba24 saat açık
  • Perşembe24 saat açık
  • Cuma24 saat açık
  • Cumartesi24 saat açık
  • Pazar24 saat açık
  • Pazartesi24 saat açık

Özellikler

  • Tuvalet
  • Çocuklar için uygun




Önerilen Yorumlar

MSA Military
16.10.2023
Artuklu Sarayı
Artuklu Sarayı, Artuklu Beyliği'nin Diyarbakır kolunun Beyi Nasreddin Muhammed saltanatında (1200-1222) Diyarbakır Surları içinde inşa edilmiş saraydır. Saray 16. yüzyıla kadar çeşitli amaçlarla kullanılagelmiş, ancak zamanla günümüzde Virantepe olarak adlandırılan bir tepenin altında gömülü kalmıştır. Höyüğün bir kısmı 1961'de sanat tarihçisi Prof. Oktay Aslanapa tarafından kazılmış ve değerli buluntular ortaya çıkarılmıştır. Saray kalıntılarının büyük bölümü halen gömülü olmakla birlikte, kazı ve restorasyona dönük hazırlık çalışmaları yürütülmektedir.
Ömercan Gökkaya
14.10.2023
Artuklu Sarayı
Restorasyon sebebiyle Haziran 2023'te kapalıydı.
cengiz
08.10.2023
Artuklu Sarayı
Artuklu sarayından daha çok Diyarbakır müzesi ve yirmi yedi sahabe türbesi ve hz. Süleyman camisi ve parkı ön plana çıkıyor.
Ramazan Mafrak
29.09.2023
Artuklu Sarayı
Artuklu Sarayı, Artuklu Beyliği'nin Diyarbakır kolunun Beyi Nasreddin Muhammed saltanatında (1200-1222) Diyarbakır Surları içinde inşa edilmiş saraydır. Saray 16. yüzyıla kadar çeşitli amaçlarla kullanılagelmiş, ancak zamanla günümüzde Virantepe olarak adlandırılan bir tepenin altında gömülü kalmıştır. Höyüğün bir kısmı 1961'de sanat tarihçisi Prof. Oktay Aslanapa tarafından kazılmış ve değerli buluntular ortaya çıkarılmıştır. Saray kalıntılarının büyük bölümü halen gömülü olmakla birlikte, kazı ve restorasyona dönük hazırlık çalışmaları yürütülmektedir.Artuklu Sarayı aynı zamanda İslam alimi ve mucidi El Cezeri'nin 30 yıl süre ile çalıştığı ve tasarım ve buluşlarının pek çoğunun ilham kaynağı olan mekandır.
Ramazan Akol
12.09.2023
Artuklu Sarayı
Kültür ve Turizm Bakanlığı, aralarında Hurri-Mitanniler, Urartular, Persler, Romalılar, Emeviler, Abbasiler, Mervaniler, Selçuklular ve Artuklular'ın da olduğu birçok medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır Sur'da bulunan Amida Höyük'teki başta Artuklu Sarayı olmak üzere tüm değerlerin ortaya çıkarılması için çalışma başlattı.bu çalışmalar tarihe ışık tutacak.
semih şendur
07.09.2023
Artuklu Sarayı
VİRANTEPE (AMİDA HÖYÜK) VE ARTUKLU SARAYIİçkale’nin kuzeybatısında yer alan Virantepe (Amida Höyük) ve Top tepe olarak adlandırılan höyük yığma bir tepe üzerindedir. Diyarbakır’ın aynı zamanda çekirdek kuruluş noktası olup höyükte yapılacak arkeolojik kazı ve araştırmalar kent tarihi hakkında birçok belge ve bilgiye ulaşmamızı sağlayacaktır. Virantepe (Amida Höyük)’de 1961-1962 yıllarında yapılan kazılar sonucunda, etrafı surlarla çevrili, Artuklu Hükümdarı Melik Salih Nasıreddin Mahmud (1200-1222 ) dönemine ait bir sarayın temelleri açığa çıkarılmıştır. Zengin renkli taş mozaik ve çini süslemelerle oldukça gösterişli selsebil ve haçvari eyvanlarla çevrili fıskiyeli bir havuza sahip olan sarayın, renkli taş ve cam küplerden oluşan mozaik süslemeleri, Türk mimarisinde ilk kez burada görülmektedir. Doğu bölümünde saraya çıkışı sağlayan merdivenler açığa çıkarılmış ve saray girişinin, alttaki kemerin yanından olduğu belirlenmiştir. Saray Anadolu’da karşımıza çıkan diğer saraylar içinde kendine özgü özellikler sergilemektedir. Bu da Türk Mimarisi’nin uzun gelişimi içinde eski geleneklere bir dereceye kadar bağlı kalmaktadır. Kazı yapılan alanlarda açığa çıkan kısımlarda plan ve süsleme açısından Karahanlılar, Gazneliler, Büyük Selçuklular Devrinden beri gelişerek gelen özelliklere bağlı kalınmış zaman zaman da bölgesel özelliklerin katıldığı görülmüştür.
Salih Utkan
25.07.2023
Artuklu Sarayı
Diyarbakır’da gezilecek önemli yerlerden biriside Artuklu sarayıdır. Tarihi mistik bir havası var.
Bilgehan Tunçay
19.07.2023
Artuklu Sarayı
Artuklular döneminde kervansaray olarak inşa edilmiş. Osmanlı döneminde hapishane olarak kullanılmış. Şu ân restorasyon ve konservasyon laboratuvarı olarak hizmet veriyor. Ziyaret edilmiyor.
VEYSİ SÖZEN
19.07.2023
Artuklu Sarayı
Artuklu Sarayı, tarihte Anadolu Beylikleri olarak bilinen dönemde Diyarbakır'da inşa edilmiştir. 1961-1962 yıllarında yapılan kazılarla da ortaya çıkan bulgulara göre; 13. yüzyılın başlarına ait olduğu saptanan sarayın, Artukoğullarından Nasirüddin Salih Bin Muhammet tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Artuklu Sarayı 16. yüzyıla kadar çeşitli amaçlarla kullanılagelmiş olan Diyarbakır Surları içinde kalan saray, zamanla günümüzde Viran Tepe olarak bilinen yerde olup toprak altında gömülü kalmıştır. Saray kalıntılarının büyük bölümü halen gömülü olmakla birlikte, kazı ve restorasyona dönük çalışmalar devam etmektedir. İncelemeler sonucunda ayrıca sarayın haçvari bir düzende ve dört eyvanlı bir plan şemasında yapıldığı ortaya çıkmıştır. Eyvanların birleştiği kare planlı bölümde fıskiyeli bir havuz da çıkarılmıştır. Zengin renkli taş mozaik ve çini süslemelerle oldukça gösterişli olan sarayın renkli taş ve cam küplerden oluşan mozaik süslemeleri de Türk Mimarisinde ilk kez burada görülmektedir. Saray duvarlarının büyük bir bölümünün çinili olduğu da duvar kalıntılarından anlaşılmaktadır.
Diyar-ı Bekir
08.07.2023
Artuklu Sarayı
Kültür ve turizm bakanlığının gerçekten pasifliği beni cezbediyor. Koskoca bir tarih yatıyor ve kıllarını kıpırdatmıyorlar yıllardır. Sarayın gök kubbesi dışarda duruyor ve büyük bir bölümü toprak altında yatıyor. Oysa restore edilip onarilsa gün yüzüne çıksa Diyarbakır için daha çok güzellik katar. Yine aynı bölgede kilisenin hemen yanında yapılan kazılarda toprak altında evler ve dar sokaklar odalar bulundu ve çalışma durduruldu. Bu şehir çok fazla tarih barındırmakta ve bunların gün yüzüne çıkması anlaşılan birilerinin işine gelmiyor.

Yorum Ekle

Harita

Cevat Paşa, 21200 Sur/Diyarbakır
Artuklu Sarayı