Hacı Selimağa Yazma Eser Kütüphanesi Mimar Sinan, Selami Ali Cad. No:17, 34672 Üsküdar/İstanbul

Hacı Selimağa Yazma Eser Kütüphanesi





32 Yorumlar
  • Salı08:30–17:00
  • Çarşamba08:30–17:00
  • Perşembe08:30–17:00
  • Cuma08:30–17:00
  • CumartesiKapalı
  • PazarKapalı
  • Pazartesi08:30–17:00




Hacı Selimağa Yazma Eser Kütüphanesi Mimar Sinan, Selami Ali Cad. No:17, 34672 Üsküdar/İstanbul




İşletme Hakkında

Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Hacı Selim Ağa Yazma Eser Kütüphanesi |

İletişim

Bizi Arayın
+902163410604
Mimar Sinan, Selami Ali Cad. No:17, 34672 Üsküdar/İstanbul

Saatler

  • Salı08:30–17:00
  • Çarşamba08:30–17:00
  • Perşembe08:30–17:00
  • Cuma08:30–17:00
  • CumartesiKapalı
  • PazarKapalı
  • Pazartesi08:30–17:00

Özellikler

  • Gerçek mekanda hizmet
  • Randevu gerekli
  • Tekerlekli sandalyeye uygun oturma düzeni
  • Tekerlekli sandalyeye uygun tuvalet
  • Üniseks tuvalet
  • Online randevu




Önerilen Yorumlar

Kübra Ceylan
21.10.2023
Hacı Selimağa Yazma Eser Kütüphanesi
Bugün bir arkadaşımla gittik buraya. İçerideki eserlerin hepsi koruma altında o sebeple ödünç alınamıyor ama pdf olarak yayınlamışlar. Bu eserlerin çoğu Arapça, farsça kaynaklar. İçeride fotoğraf çekmek yasak. Ders çalışmak için alan yetersiz. Bakıma ve onarıma ihtiyacı var. Bahçe kısmında oturacaksanız sokaktaki sesler dikkat dağıtabilir. Ayrıca tuhaf kedilerle dolu, çoğu yara bere içinde birbirleriyle sürekli kavga ediyorlar. Onları izleyip gülmekten ders çalışamamıştık. İçerideki araştırma yapmak için gelinebilir.
 Â
03.10.2023
Hacı Selimağa Yazma Eser Kütüphanesi
Kütüphanenin bânisi Hacı Selim Ağa, Reisülküttab Mustafa Efendi’nin İran’dan küçük yaşta aldığı kölesi olup bilâhere azâd edildikten sonra devlet hizmetine girmiş, taşıdığı istida, kabiliyet ve çalışkanlığı sayesinde süratle ilerlemiş ve Darphane Emirliği’ne getirilmiştir.Edirne Sarayı tamiratındaki başarısı ile dikkat çekmiş ve sırası ile Potin Defterdarı, Başbaki Kulu ve Kapucubaşı olmuştur. Sultan I.Abdülhamit’in cülusundan sonra itibarı daha da artmış ve Darphane, Matbah ve Tersane Eminliğine getirilmiştir.Sultan III.Selim’in tahta çıkışından sonra, daha şehzadeliğinde başlayan husumet artmış olup eski itibarı sarsılmıştır. Nihayet Sultan III.Selim donanma işlerini ihmal edip savaş gemilerinin yapımını geciktirdiği, verilen görevleri yerine getirmediği gibi sebeplerden H 1203 (1879) tarihinde idam edilmiştir.Hacı Selim Ağa’nın mezar kitabesinde; Huve’l hallaku’l bâki, Sâhibü’l hayr ve’l vakf Dergâh-ı Âlî Kapucu başlarından Tersane-i Âmire Emini merhum ve mahfur maktul el-hac Selim Ağa ruhuna Fatiha Fî 15 Şaban sene 1203 (11 Mayıs 1789) yazmaktadır.Hacı Selim Ağa, Matbah Emin’i iken; ismi ile anılan kütüphaneyi ve bitişiğindeki ilim ve irfan yuvası olan Sıbyan Mektebini de fevkani ( İki katlı ) olarak H 1196 (1782) tarihinde birlikte yaptırmış.Kütüphanenin avlu giriş kapısının üstündeki Yesârî Mehmet Efendi’nin hattı ile yazılmış inşa kitabesinde“Mükemmel bir kütüphane bina etti li vechillah,Sigâr-ı ümmete mekteb, kibârına kütübhane”
Dayankaç
11.09.2023
Hacı Selimağa Yazma Eser Kütüphanesi
Yazma Eserler PortaliToggle navigationimageTarihçeİstanbul Üsküdar’da Hacı Selim Ağa tarafından kurulan kütüphane, eski adı “Selamsız” yeni adı ile Selami Ali Caddesi No:17 de bulunmaktadır. Kayıtlarda “Atlama Taşı mevkiinde” diye mevzu edinilen ve padişahların atlarını binerlerken ayaklarını bastıkları bu taş şimdi tarihi Kara Davut Camii önünde bulunmaktadır.Hacı Selim Ağa: Kütüphanenin bânisi Hacı Selim Ağa, Reisülküttab Mustafa Efendi’nin İran’dan küçük yaşta aldığı kölesi olup, bilâhere azâd edildikten sonra devlet hizmetine girmiş, taşıdığı istida, kabiliyet ve çalışkanlığı sayesinde süratle ilerlemiş ve Darphane Emirliği’ne getirilmiştir.Edirne Sarayı tamiratındaki başarısı ile dikkat çekmiş ve sırası ile Potin Defterdarı, Başbaki Kulu ve Kapucubaşı olmuştur. Sultan I.Abdülhamit’in cülusundan sonra itibarı daha da artmış ve Darphane, Matbah ve Tersane Eminliğine getirilmiştir.Sultan III.Selim’in tahta çıkışından sonra, daha şehzadeliğinde başlayan husumet artmış olup eski itibarı sarsılmıştır. Nihayet Sultan III.Selim donanma işlerini ihmal edip savaş gemilerinin yapımını geciktirdiği, verilen görevleri yerine getirmediği gibi sebeplerden H 1203 (1879) tarihinde idam edilmiştir. Konu ile alakalı geniş bilgi Ahmet Cevdet Paşa tarihi c.4 sh.269-283 de bulunmaktadır.
Aysel Yılmaz
08.09.2023
Hacı Selimağa Yazma Eser Kütüphanesi
İçerisi çok küçük 4-5 masa var pandemiden dolayı gidilebilir mi bilemedim. İçerisinin fotoğrafını çekmek yasak bilgisayar var wifi yok priz bulunuyor .
Şeyma BAYRACİ
26.08.2023
Hacı Selimağa Yazma Eser Kütüphanesi
I. Abdülhamid döneminde yapılmış bir odacıktan oluşan tarihi kütüphane. Kapıdan içeri girdiğinizde hem bu kadar küçük bir salon olmasına hemde bu küçük kütüphanenin muhtevasının genişliğine şaşıracaksınız. İçeride foto çekmek kesinlikle yasak.
Fatima Osman
29.07.2023
Hacı Selimağa Yazma Eser Kütüphanesi
Hacı Selim Ağa Kütüphanesi, 1782 yılında kurulan yazma eserler kütüphanesidir. Hacı Selimağa,3. Selim dönemindeİrandan köle olarak gelip Tersane Amirliğine kadar yükselmiştir.Devlete hizmet için bu kütüphaneyi yaptırmıştır. Kütüphanenin kubbeli olmasının, kubbenin kurşun olmasının sebebi, yazma eserlerin muhafazası amacıyladır. Anadolu yakasındaki tek yazma eserler kütüphanesidir, Türkiye'de 22 tane bulunmaktadırİlahiyat, Edebiyat, Tarih araştırmacılarının sıkça geldiği kıymetli bir mekandır. Tıp tarihçilerini bekleyen birçok esere evsahipliği yapmaktadır.Kütüphane duvarlarında Hafız Ahmet Remzi Akyürek'e ait resimler bulunmaktadır. Son hafız-ı kütüp olma niteliğine sahiptir. Arşivci, kütüphanecidir. Beş binden fazla orijinal eseri ezbere bildiği söylenmektedir.Kütüphane dış duvarına dayanmış mezar taşları, Hacı Selim Ağa'ya aittir. Mezarın bahçesinde dikkatimizi çeken üç yavru kedi ise adeta mezarları bekler gibi bakıyorlar insana.
Mehmet Karacadag
24.07.2023
Hacı Selimağa Yazma Eser Kütüphanesi
Çok değerli el yazmaları ve nadide eserler var burada.Osmanlıca, Arapça bilenler bilhassa ilahiyatçılar istifade etsinler inşallah.
kur sistem
23.07.2023
Hacı Selimağa Yazma Eser Kütüphanesi
eski tarihi kütüphane üsküdarın incileri kitap okumayı sevenlere özelliklede eski ce tarihi kitaplara merakı olanlara veya ihtiyacı olanların faydalanabileceği nadidebir kütüphane bazen insanın arayıpta bulamadıkları vardır ya bu sebeple ziyaret edilesi gerek yerlerden birisi derim heryerinden tarih kokan ve bilgi akan ve sanki medrese havası katan hissiyatı ile eskimeyen ama tarihimizin güzelliklerinin var olduğu bir kütüphane
Osman Nihat
21.07.2023
Hacı Selimağa Yazma Eser Kütüphanesi
Yazma eser kütüphanelerinin herhangi birinden genel katalog erişimi mümkün. Sonrasında eseri talep etme işlemi kalıyor. Bahçesinde Hacı Selim Ağa medfun..
İstanbul Gezgini
19.07.2023
Hacı Selimağa Yazma Eser Kütüphanesi
Üsküdar'da. Kapalı olduğu için içini gezmek kısmet olmadı.

Yorum Ekle

Harita

Mimar Sinan, Selami Ali Cad. No:17, 34672 Üsküdar/İstanbul
Hacı Selimağa Yazma Eser Kütüphanesi