Altınkoza Sanat Galerisi ve Tarihi Eski Kız Lisesi Ulucami, Debboy Cd. No:1, 01010 Seyhan/Adana

Altınkoza Sanat Galerisi ve Tarihi Eski Kız Lisesi





32 Yorumlar




Altınkoza Sanat Galerisi ve Tarihi Eski Kız Lisesi Ulucami, Debboy Cd. No:1, 01010 Seyhan/Adana




İşletme Hakkında

|

İletişim

Web Sitesi
Bizi Arayın
Ulucami, Debboy Cd. No:1, 01010 Seyhan/Adana

Saatler

Özellikler

  • Tuvalet
  • Çocuklar için uygun
  • Restoran




Önerilen Yorumlar

İsmail Seriner
20.10.2023
Altınkoza Sanat Galerisi ve Tarihi Eski Kız Lisesi
SEYHAN NEHRİ KENARINDATAŞ KÖPRÜNÜN YANI BAŞINDA ESKİ KIZ LİSESİ OLAN BU YER ŞİMDİ ADANAMIZIN GURURU ALTIN KOZA SANAL GALERİSİ OLARAK KULLANILMAKTA OLUPESKİ VİLAYETİN YANINDA ÇİFT KATLI GÜZEL BİR BİNADIR.
İbrahim DERİNSU
10.10.2023
Altınkoza Sanat Galerisi ve Tarihi Eski Kız Lisesi
Bina, Sultan Abdülhamit zamanında 1881-1885 yılları arasında Adana valisi olan Abidin Paşa (Abidin Dino’nun dedesi…) tarafından inşa ettirilmiş, 1883 yılında yapımı tamamlanmış. Resmi devlet yapısı olarak inşa edilen bu binanın yapımına halkın katkıları da olmuş bina, o dönemde Adana şehrinin en yüksek binalarından birini teşkil etmekteymiş. Şu anda, yaşayan haliyle Adana Kültür ve Sanat Merkezi ancak önümüzdeki yıllarda ne olacağını bilemiyorum. Bildiğim tek şey tarihimiz. Bina,1885 Yılında beş yıllık Mekteb-i İdadi yani Askeri Lise, sonra sekiz yıllığa dönüştürülmüş. 1894 -1895 yıllarında Adana Mekteb-i İdadisi yani Askeri Lisesi, yatılı olmuş. Yan bahçe içine, Seyhan Nehri yanına mutfak ve yemekhane bölümleri ilave edilmiş. 1914 yıllarında, 1. Dünya Savaşı sıralarında askeri depo olarak kullanılmış, Kurtuluş Savaşı sonrasında Adana Sultanisi olmuş. Bir dönem Erkek Lisesi olan bina, 1934-1998 yılları arasında Adana Kız Lisesi yatılı ve gündüzlü olarak eğitimlerine kesintisiz olarak devam etmiştir. 1998 Adana depreminde hasar gören okulumuz, boşaltılarak başka yerde eğitime başlamıştır. Tarihi Adana Kız Lisesi Binası, üç katlı, yalın ve kesme taş yapı karakterine sahip bir bina. Binanın önünde zarif sütunların yükseldiği bir platformun üstünde yükselmesi, yapıya hem bir simetri hem de zamanın ampir yapı görünümünü yansıtması bakımından önemlidir. 19. yüzyılda Barok üslup yerini Ampir üsluba bırakmıştır. Ancak bu üslup Türk beğenisine uydurulmuş, Barok özellikler tümüyle ortadan kalkmamıştır. Ön çıkmanın altındaki giriş platformu eskiden geniş dairesel bir merdivenle zemine bağlanırken, Kıyı Boyu Yolu genişletilirken bu kısmı iptal edilmiş, şimdilerde yandan çıkışlar kalmıştır. Binanın bodrum katı, diğer katlarına nazaran daha basıktır. Bu hem nehir kıyısında bir yapının zemin suyundan korunması, hem de yapının giriş katının yerden fazla yükselmemisini sağlamak içindir. Seyhan Nehri kıyısında eskiden yalı şeklinde olan binanın, bugün nehirle arasında bir park bulunuyor. Bina üç katlı ve yalın bir taş yapı karakterine sahip. Önünde zarif sütunlardan oluşan yükseltilmiş bir platformun üstü çıkma şeklinde düzenlenmiş. Bu çıkma, yapıya hem bir simetri hem de zamanın devlet yapısı görünümünü kazandırıyor. Kesme taş ile yapılan ve yalın görüntüsüyle zarf söveleri, silmeleri ile devam eden yapının ampir üslubuyla yapıldığı görülmekte. Ön çıkmanın altındaki giriş platformu eskiden geniş dairesel bir merdivenle zemine bağlanırken, Kıyı boyu yolu genişletilirken bu kısmı iptal edilmiş, şimdiki ‘yandan çıkışlar’ kalmış.
MUSTAFA CANPOLAT
31.08.2023
Altınkoza Sanat Galerisi ve Tarihi Eski Kız Lisesi
Adana Kültür Sanat Merkezi (Tarihi Kız Lisesi Binası), Adana Valisi Abidin Paşa tarafından 1881 -1983 tarihleri arasında Askeriye Rüştiye (ortaokul ) olarak yaptırılmıştır. 1885 yılında subay ve devlet idaresi için yönetici memurların yetişmesini sağlamak amacıyla lise bölümü de eklenmiş ve Adana Mulki İdadi Mektebi adını almıştır.1908 yılında okulun adı Mekteb-i Sultani olmuştur. Birinci Dünya Savaşı’nda askeri depo olarak kullanıldığından, okul geçici olarak şimdiki Erkek Lisesi’nin laboratuarına taşınmıştır. 1923 yılında ise okul, Adana Lisesi adını almıştır.1931 yılında karma liseden sadece erkek öğrencilerin öğrenim gördüğü bir lise haline gelmiştir. 1932 yılında ise sadece kız öğrencilerin yatılı olarak öğrenim gördüğü ortaokul ve lise eğitimi verilmeye başlanmıştır.1993 - 1994 eğitim yılında ortaokul kaldırılmış, 1999 depreminde zarar görene kadar ‘Adana Kız Lisesi’ adıyla yatılı bir kız lisesi olarak eğitime devam etmiştir.2005 - 2006 yıllarında Adana Valiliği İl özel İdaresi tarafından restore edilerek, 2007 yılında Adana Valiliği Kültür Sanat Merkezi olarak hizmete açılmıştır.Binanın bir kültür sanat merkezine dönüştürülmesinin ardından, 2007 yılında vefat eden Adanalı fotoğraf sanatçısı Mehmet Baltacı anısına kurulması düşünülen ‘Mehmet Baltacı Fotoğraf ve Sinema Tarihi Müzesi’ bu tarihi binada konuşlandırılmıştır.Adana Fotoğraf Amatörleri Derneği (AFAD)’ın kurucularından olan Mehmet Baltacı’nın hazırlıklarına hayattayken başladığı fotoğraf ve sinema tarihi müzesi Adana Valiliği, Adana Büyükşehir Belediyesi, Altın Koza A.Ş ve Adana Kent Konseyi’nin işbirliği sonucu hayata geçirilmiştir.Mehmet Baltacı’nın kişisel fotoğraf makinesi koleksiyonunun yanı sıra yine kendisine ait 4942 adet film negatifi, 622 adet basılı fotoğraf, 710 adet 6x6 dia (slayt gösterisi yapmak üzere hazır halde), 366 adet kartta dia ve 7.000 adet dijital ortama aktarılmış fotoğraf da müzemizde görülebilir.Müzemizde diğer sanatseverlerin bağışlarıyla birlikte envanterlik toplam140 adet fotoğraf makinesi vardır. Bunlardan 90 adeti sergilenmektedir.Ayrıca araştırmacılar, tamamı Mehmet Baltacı koleksiyonuna ait tarihi Adana fotoğrafları ile 2007 yılından beri gerçekleştirilen Adana ve çevresinin envanterlik eserlerinin yanı sıra kültürel ve sosyal yaşamının da konu alındığı tüm fotoğraf projelerine müzemizden ulaşabilir.Müzemizde yeralan koleksiyonlara her gün yenileri eklenmektedir.
Ergün Can
24.08.2023
Altınkoza Sanat Galerisi ve Tarihi Eski Kız Lisesi
Adana Kız Lisesi, Sultan II. Abdülhamit zamanında 1881- 1885 yılları arasında Adana Valisi olan Abidin Paşa tarafından inşa ettirilmiş olup, 1883 yılında yapımı tamamlanmıştır. Resmi devlet yapısı olarak inşa edilen binanın yapımına halkın katkıları da olmuştur.Bina, Askeri Rüştiye olarak yapılmasına karşılık, 1885 yılında, 5 yıllık Mekteb-i İdâdî (Askeri Lise) olmuş, daha sonra sekiz senelik idâdîye çevrilmiştir.Adana Mekteb-i İdâdîsi 1894-1895 eğitim ve öğretim yılında yatılı okula dönüştürülmüş, binaya mutfak ve yemekhane bölümleri de ilave edilmiştir.1914 yılında, I. Dünya Savaşı sıralarında askeri depo olarak kullanılan bina, Kurtuluş Savaşı sonrasında Adana Sultânîsi adını almıştır. Bundan sonra erkek lisesi olan okul, 1932 yılından itibaren kız lisesine dönüştürülerek Adana Kız Lisesi adını almıştır. Kız öğrencilere hitap eden okulun bünyesinde  hem ortaokul hem de lise sınıfları birlikte eğitim ve öğretim görmüştür.
Buşra ALKIŞ
01.08.2023
Altınkoza Sanat Galerisi ve Tarihi Eski Kız Lisesi
Şimdilerde valilik yapılmış eski bir kız lisesi.
Engin Erinc
27.07.2023
Altınkoza Sanat Galerisi ve Tarihi Eski Kız Lisesi
Annem (1931) Bu lisede yatılı okumuş . Adana da yaşayan bir aile olmamasına rağmen dedem Diyarbakır/Maden' de devlet memuru olarak çalışırken , kızını buraya eğitim alması için yatılı vermiş .
Onur GÜNGÖR
22.07.2023
Altınkoza Sanat Galerisi ve Tarihi Eski Kız Lisesi
İçinde müzesi de bulunan çok güzel tarihi bir bina.
Mehmet Kandemir
21.07.2023
Altınkoza Sanat Galerisi ve Tarihi Eski Kız Lisesi
Güzel bir yer oldu.eski tarihi kış lisesi özelliğini yitirdi ama.suan vani misafirhanesi oldu.
yaşar t
07.07.2023
Altınkoza Sanat Galerisi ve Tarihi Eski Kız Lisesi
Boş kalmasın müzeler.

Yorum Ekle

Harita

Ulucami, Debboy Cd. No:1, 01010 Seyhan/Adana
Altınkoza Sanat Galerisi ve Tarihi Eski Kız Lisesi