Uzun Mehmet Anıtı İncivez, 67100 Zonguldak Merkez/Zonguldak

Uzun Mehmet Anıtı





31 Yorumlar




Uzun Mehmet Anıtı İncivez, 67100 Zonguldak Merkez/Zonguldak




İşletme Hakkında

|

İletişim

Web Sitesi
Bizi Arayın
İncivez, 67100 Zonguldak Merkez/Zonguldak

Saatler

Özellikler

  • Tekerlekli sandalyeye uygun giriş
  • Tekerlekli sandalyeye uygun park yeri
  • Çocuklar için uygun




Önerilen Yorumlar

Hüseyin Öztürk
04.10.2023
Uzun Mehmet Anıtı
Anıtsal bir özelliği maalesef yok. Daha iyi tasarlanabilir ve daha iyi bir peyzaj düzenlemesi yapılabilirmiş. Anlamsız, amaçsız öylesine bir yer olmuş.
Erkan YÖRÜK (EMLAK DANIŞMANI)
17.09.2023
Uzun Mehmet Anıtı
Eskiden kalma güzel park.
Semra Tuna
26.08.2023
Uzun Mehmet Anıtı
Servis ağır ama güler yüzlü personel ve süper bir manzara
•Kedicik•
13.08.2023
Uzun Mehmet Anıtı
bilmem
Murat Bektaş
27.07.2023
Uzun Mehmet Anıtı
Güzel
Lapira
24.07.2023
Uzun Mehmet Anıtı
Harika bir kafe restoran yapmışlar ferdi hocaya teşekkürler ve tebrik ediyorum hocam seni basarilarinin devamını dilerim
Grizu
22.07.2023
Uzun Mehmet Anıtı
Şimdi daha da güzel
SAFAKACAR67 & GEZGİN67
20.07.2023
Uzun Mehmet Anıtı
Uzun Mehmet sadece efsanedir!Hiçbir tarihi kanıt ve eserlerde adı geçmemektedir.Efsane olarak bugünlere gelmiştir.Efsanesi de şu şekildedir.Taşkömürünü Türkiye’de Zonguldak bölgesinde ilk bulan kişidir.Uzun Mehmet, Zonguldak, Ereğli’ye bağlı Kestaneci Köyü’ndendir. 1820’li yıllarda Ereğli’nin belli başlı ailelerinden Karamahmutzadeler sülalesinden olduğu bilinir.Uzun mehmet, askerliğini İstanbul’da bahriyeli olarak yapmıştır.19.yüzyılda kömür İngiltere’den ithal ediliyormuş.Padişah II.Mahmut, bir ferman çıkararak memleketin her yerinde kömür aranmasını emretmiş. Uzun Mehmet,terhis olurken kendisine,subayları tarafından kömür numunesi gösterilmiş ve memleketine dönünce siyah taşlardan araması istenmiştir.Uzun Mehmet,bir gün Ereğli Kösedağı mevkiindeki Neyren Köyü civarındaki değirmene gider.Mevsim hasat sonu olduğu için, değirmen doludur.Uzun Mehmet, kendine sıra gelene kadar dere kenarında dolaştığı sırada siyah taşlar görür.Bir anda askerde kendisine gösterilen siyah taş (yanan taş) aklına gelir.Bunlardan biraz toplayarak evinde yanan ocağa atar. Taşların yandığını görünce çok sevinir. Ertesi gün aynı yere gizlice giderek daha geniş arama yapar.Bazı yerleri kazan Uzun Mehmet, çuvala koyduğu kömür numunelerini İstanbul’a götürüp ilgili yere teslim eder.Padişah II. Mahmut, kömürün bulunuşuna çok sevinerek Uzun Mehmet’i 50 altınla ödüllendirir.Ayrıca kendisine ömür boyu ödenecek olan aylık 600 kuruş maaş bağlatır. Böylece taş kömürünün bulunuşu, 8 Kasım 1829 olarak tarihe geçer.Bir heyetle Zonguldak’a dönüp, kömürü bulduğu yeri göstereceği sırada daha İstanbul’da dönemin Ereğli Ayanı Hacı İsmail Ağa tarafından Leblebici Hanı’nda 8 Kasım 1829 yılında kahvesine zehir koydurularak öldürtülür.Zonguldak’ta maden ocaklarından ikisine Uzun Mehmet-I, Uzun Mehmet-II adları verilmiştir.Ayrıca şehrin caddelerinden birinin adı da Uzun Mehmet’dir.Şehrin en güzel yerindeki madenci feneri şeklindeki anıt Uzun Mehmet’in hatırası olarak dikilmiştir.
Kara Mazov
13.07.2023
Uzun Mehmet Anıtı
anıt ve çevresi gayet güzel. 3 alev simgesi, zonguldak'ın 3 şehidi içinmiş. şehit asker, şehit madenci ve uzun mehmet. anıtın herhangi bir yerinde eser ismi, sanatçı vs. yazan bir şey olmamasını tuhaf bulduk. ereğlideki uzun mehmet heykeli ile karıştırmayın.

Yorum Ekle

Harita

İncivez, 67100 Zonguldak Merkez/Zonguldak
Uzun Mehmet Anıtı