Kurşunlu Cami Fatihpaşa, Kurşunlu Cami, Fatih Sk. D:2, 21200 Sur/Diyarbakır

Kurşunlu Cami





142 Yorumlar




Kurşunlu Cami Fatihpaşa, Kurşunlu Cami, Fatih Sk. D:2, 21200 Sur/Diyarbakır




İşletme Hakkında

|

İletişim

Web Sitesi
Bizi Arayın
Fatihpaşa, Kurşunlu Cami, Fatih Sk. D:2, 21200 Sur/Diyarbakır

Saatler

Özellikler

  • Tekerlekli sandalyeye uygun giriş
  • Tekerlekli sandalyeye uygun park yeri




Önerilen Yorumlar

Taha Yasin Çakır
26.09.2023
Kurşunlu Cami
Turistlerin uğrak noktası haline gelmiş güzel bir camii. Suriçi olaylarında zarar görmüş ve sonrasında onarılmış. Şu an güzel bir şekilde ziyaret edilebiliyor
Rosîda
21.09.2023
Kurşunlu Cami
Şehrin kuzeydoğusunda, Fatih Paşa Mahallesi, İç Sokak’ta bulunmaktadır.[2] Şehrin ilk Osmanlı Camisi’dir[3] ve Diyarbakır’daki yapıların en boyutlu ve özenlisi olduğu kabul edilmektedir.[4] Diyarbakır’ı Osmanlılar adına zapt etmiş olan Bıyıklı Mehmet Paşa’ya Diyarbakır halkının “Fatih Paşa” sanını vermesinden ötürü Fatih Paşa Camii; kubbe ve çatısının tamamen kurşun tabakasıyla kaplanmış olmasından dolayı “Kurşunlu Cami” olarak da anılır. Mehmet Paşa caminin doğusundaki hazirede gömülüdür.[5]Çevresinde yer alan, medrese ve hamam olmaları muhtemel harap yapılarla ve önündeki baniye ait türbe ile birlikte bir külliye meydana getirir. Kuzeydoğusunda da bir başka 16. yüzyıl Osmanlı valisi Özdemiroğlu Osman Paşa'nın türbesine yer verilmiştir. Kuzeydoğudaki Şafiîler bölümü, camiyi çevreleyen bugünkü avlu duvarının dışında kalmıştır.
Kani Askin
19.09.2023
Kurşunlu Cami
İçkale yakında bulunan cami Osmanlılar’ın şehri fethettikten sonra yaptıkları ilk cami olma özeliğini taşımaktadırDiyarbakır’ı fetheden bu yüzden de Fâtih Paşa lakabıyla anılan şehrin ilk Osmanlı valisi Bıyıklı Mehmed Paşa tarafından 1516-1521 yılları arasında yaptırılmıştır.Kubbelerindeki kurşun kaplamalar sebebi ile halk arasında bu isimle bilinmektedir.
ali kaya
04.09.2023
Kurşunlu Cami
Tarihi camilerimizden biri olan Kurşunlu (FatihPaşa)cami yeni çehresiyle yerli ve yabancı turistlerin gözdesi olmaya devam ediyor. Çevresi boğan evler yıkılıp oldukça açık bir alana sahip olmuş. İç kale ile güzel bir harmoni oluşturmuş.
Murat Toprak
12.08.2023
Kurşunlu Cami
Osmanlı valisi Bıyıklı Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Diyarbakır tarihindeki ilk Osmanlı eseri oluşu ayrı bir ehemmiyet kazandırmakta.
Saliha Karanfil
29.07.2023
Kurşunlu Cami
Osmanlı döneminde yapılmış Diyarbakır’da ki nadir eserlerden biriydi.maalesef teröristler tarafından kundaklandı.devletimiz tarafından yeniden düzenlenerek ibadete açıldı.
ecem özgen
28.07.2023
Kurşunlu Cami
Mimarisi , dokusu, kokusu , havası bu kadar mı güzel olur bir camiinin . Diyarbakır da yapılmış ilk Osmanlı mimarisi. Kubbeleri kurşundan yapılmış
Hüseyin Ağa
25.07.2023
Kurşunlu Cami
FATİHPAŞA CAMİHalk arasında kurşun kaplı kubbelerinden ötürü Kurşunlu Cami adıyla da tanınan cami, surların kuşattığı eski şehrin doğu kesiminde ve İçkale’nin yakınındadır. Diyarbakır’ı fetheden Osmanlı ordusunun kumandanı olduğu için Fâtih Paşa lakabıyla anılan ilk Osmanlı valisi Bıyıklı (İmrahor) Mehmed Paşa tarafından (1516-1521) yılları arasında yaptırılmıştır. Şehirdeki ilk Osmanlı ESERİDİR. Çevresinde yer alan, medrese ve hamam olmaları muhtemel harap yapılarla ve önündeki bâniye ait türbe ile birlikte bir külliye meydana getirir. Kitâbeli dış kapı 1819’da yıkılmış, Cumhuriyet döneminde geçirmiş olduğu onarımlar sırasında harim duvarlarını belirli bir yüksekliğe kadar kaplayan çiniler sökülmüş, bu arada üst yapıyı oluşturan unsurlar da klasik üslûpta kalem işleriyle bezenmiştir. 2016 Sur olayları sonrası restorasyonu yapılarak yeniden hizmete açıldı. Eskisinden farklı olarak yapı artık gecekonduların arasında sıkışmış değil. Oldukça geniş bir yeşil alan içinde tüm haşmetiyle dikkat çekmektedir. Caminin hemen yakınında yer alan Nasuh Paşa Cami, Hz. Süleyman Camii, Dört Ayaklı Minare bölgeyi gezmek isteyenler için büyük bir kolaylık sağlamaktadır.XVI. yüzyıl başlarına ait Elbistan Ulucamii ile birlikte, Türk İslâm mimarisinin başlangıcındaki Karahanlı döneminde ilk belirtileri görülen merkezî planlı cami tasarımının yarım kubbelerin devreye girdiği önemli bir aşamasını temsil etmekte, ayrıca merkezî kubbe etrafında dört yarım kubbeli şemanın en başarılı uygulamasını teşkil eden İstanbul Şehzade Camii’nin öncülerinden biri olduğunu göstermektedir.
Sevgi Özyalçın
09.07.2023
Kurşunlu Cami
Bahçesinde peygamber hz yunus as ın türbesi olduğu söylenmekte, cami görevlisinden rica edip gezmiştik, az ilerisinde zincirkıran türbesinde hz yunus as ın oğlu hz.ogeday türbesi olduğu söylenmekte doğrusunu yüce allah bilir

Yorum Ekle

Harita

Fatihpaşa, Kurşunlu Cami, Fatih Sk. D:2, 21200 Sur/Diyarbakır
Kurşunlu Cami