Şah Melek Cami Mithat Paşa, Talat Paşa Cd. No:151, 22020 Edirne Merkez/Edirne

Şah Melek Cami





77 Yorumlar




Şah Melek Cami Mithat Paşa, Talat Paşa Cd. No:151, 22020 Edirne Merkez/Edirne




İşletme Hakkında

One moment, please... |

İletişim

Bizi Arayın
Mithat Paşa, Talat Paşa Cd. No:151, 22020 Edirne Merkez/Edirne

Saatler

Özellikler

  • Adrese servis
  • Aynı gün teslimat
  • Mağaza içinde alışveriş
  • Banka kartı
  • Kredi kartı




Önerilen Yorumlar

Erdem B
17.10.2023
Şah Melek Cami
Edirne potansiyeli olan bir sehir. Ancak sehirle ilgilenilmiyor. Resmen oradaki tarih kokan kopruler camiiler kaderine birakilmis gibi. Tarih bilinci yok insanlarimizda
ilker
15.10.2023
Şah Melek Cami
Şahmelek Camii, yeni Gazi Mihal Köprüsü'nün Edirne yönünde ve kuzeyindeki cami olup 1429 yılında yapılmıştır.Mahalle mescidi olarak, kesme taştan yapılmış, tek kubbeli bir yapıdır. Taçkapıda görmeye değer taş işçiliği vardır ve iç duvarlar rumi bordürlü altıgen çini panolarla kaplıdır.Yer yer çinili alçı mihrap, sekizgen geçmeler, Geometrelik bordürler ve rumi motiflerle süslüdür.Şahmelek Camii'nin bulunduğu yerde daha önce bir medresenin bulunduğu ve ünlü hukukçulardan Molla Hüsrev'in burada müderrislik yaptığı bilinir.Camiyi Musa Çelebi'nin Veziriazamı, Kör Şah Melek Paşa yaptırmıştır. Caminin minaresi Balkan Savaşı sırasında yıkılmış, daha sonra yeniden yaptırılmıştır.
Bünyamin AYDOĞDU
04.10.2023
Şah Melek Cami
Camiyi yaptıran Şah Melek Paşa, Çelebi Sultan Mehmet ve 2. Murat dönemlerinde önemli devlet işlerinde bulunmuştur. Musa Çelebi Amasya valisi olarak görev yaptığı sırada onun lalasıdır. Mehmet Çelebi zamanında Rumeli’ nin fethinde büyük yararlılıklar gösterir. Kendisine Gelibolu kalesinin muhafızlığı görevi verilir. Ardından Rumeli Beylerbeyi görevine yükselir.Gazi Mihal köprüsünün yanında yapılan cami, karşı kıyısındaki Gazi Mihal Camii ile komşudur. Bir avlu içinde yer almaktadır. Düzgün kesme taş malzeme ve tuğlanın malzeme olarak kullanılmasıyla inşa edilmiştir. Doğu cephesi ise kesme taştan çıkılmıştır. Özgün minaresi Balkan Savaşı’nda tahrip olmuş cami, Tunca nehrinin kabaran sularından da zaman zaman hasarlar yaşamıştır.Kuzey cephenin doğu ucundaki taçkapı süslemeli ve cephe yüzeyine 1 mt. çıkıntılıdır. Mihrapta alçı süslemeler, çevresinde ayet kitabeleri yer alır. Taçkapısı, taş ve sırlı tuğla kullanılmış ilk örneklerdendir.Avlusunda yer alan haziresinde Şah Melek Paşa yatmaktadır. Tunca nehrinin taşkınları sebebiyle dönem dönem su basan camiyle ilgili bu yönde bir söylence de cami ile ilgili anlatılan en bilindik özelliktir. Bu söylenceye göre, Kıbrıs Barış Harekatı zamanında görevli bir pilotumuz, onun manevi desteğiyle onun işaret ettiği hedeflere ateş ederek yararlılıklar gösterir. Manevi olarak kendisine görünen Şah Melek Paşa, görevi bitince birgün kendisini Edirne’ye gelip ziyaret etmesini ister. Bir süre sonra unuttuğunda ise paşa rüyalarına girer ve “Beni kurtar !” der. Rüyalar sıklaşınca, Edirne’ye gidip verdiği sözü tutma yolunu seçer. Caminin haziresinin sel suları altında olduğunu görünce rüyaları neye yoracağını fark eder ve hazirenin yeniden düzenlenip, bahçe duvarlarının yükseltilmesini sağlayarak üzerine düşen görevi yapmaya gayret eder.
Ender Bilar
25.09.2023
Şah Melek Cami
Camii, Şazi oğlu Şah Melek Paşa tarafından H:832-M:1428-29 yılında yaptırılmıştır.
M Yıldırım
12.09.2023
Şah Melek Cami
Şahmelek Cami, yeni Gazi Mihal Köprüsü’nün Edirne yönünde ve kuzeyindeki cami olup 1429 yılında yapılmıştır.Mahalle mescidi olarak, kesme taştan yapılmış, tek kubbeli bir yapıdır. Taç kapıda görmeye değer taş işçiliği vardır ve iç duvarlar rumi bordürlü altıgen çini panolarla kaplıdır.Yer yer çinili alçı mihrap, sekizgen geçmeler, geometrelik bordürler ve rumi motiflerle süslüdür.Şahmelek Cami’nin bulunduğu yerde daha önce bir medresenin bulunduğu ve ünlü hukukçulardan Molla Hüsrev’in burada müderrislik yaptığı bilinir.Camiyi Musa Çelebi’nin Veziri azamı, Kör Şah Melek Paşa yaptırmıştır. Şah Melek Cami’nin minaresi Balkan Savaşı sırasında yıkılmış, daha sonra yeniden yaptırılmıştır.
Çamurotu Seramik
08.08.2023
Şah Melek Cami
Fatih'in babasının inşa ettirdiği cami. Tarihi kapılar dışarıda, her tür hava koşullarına açık, bakımsız. Nadide çinilerin üstü duvar halısıyla kapatılmış. Dökülen çinilerden son kalanlar da şansa yerlerinde. Ne diyeyim. Yorum gerektirmeyen hakikatler.
Özkan Karakaş
31.07.2023
Şah Melek Cami
Gazi Mihal Köprüsü'nün Edirne yönündedir. 1429'da yapılmıştır. Mahalle mescidi olup, kesme teşten, tek kubbeli bir yapıdır. Taçkapıdaki Taş işçilik ilginçtir. İçten duvarlar rumi bordürlü altıgen çini Panolarla kaplıdır. Yer yer çinili alçı mihrap, sekizgen geçmeler, Geometrelik bordürler ve rumi motiflerle süslüdür.Bu caminin yerinde önceleri bir medresenin bulunduğu ve ünlü hukukçulardan Molla Hüsrev'in burada müderrislik yaptığı bilinir. Camiyi Musa Çelebi'nin Veziriazamı Kör Şah Melek Paşa yaptırmıştır. Minaresi Balkan Savaşında yıkılmış olup, yeniden yapılmıştır.
Hüseyin Altan
25.07.2023
Şah Melek Cami
Camiiyi Musa Celebinin vezirazami Kor Sah Melek Pasa yaptirmistir. Minaresi balkan savaslarinda yikilmis tekrar yapilmistir. Resterasyonu yapilmis lutfen bu eserlere sahip cikalim kendi gorselligimiz icin onlari tahrip etmeyelim
Osman Bekler
21.07.2023
Şah Melek Cami
Gazi Mihal koprusunun Edirne yonundedir. 1429 yilinda yapilmis mahalle mescididir. Kesme tastan ve tek kubbeli ve minareli yapidir. Taskapidaki iscilik ince ve goz alicidir. Ic duvarlar rumi bordurlu altigen cini panolarla kaplidir. Yer yer cinili mihrap sekizgen gecmeler geometrik bordurler ve rumi motiflerle susludur. Bu camiinin yerinde onceleri bir medresenin bulundugu ve unlu hukukculardan Molla Husrevin burada muderrislik yaptigi bilinir. Camiiyi Musa Celebinin vezirazami Kor Sah Melek Pasa yaptirmistir. Minaresi balkan savaslarinda yikilmis tekrar yapilmistir. Resterasyonu yapilmis lutfen bu eserlere sahip cikalim kendi gorselligimiz icin onlari tahrip etmeyelim
Ünsal Yürek
11.07.2023
Şah Melek Cami
2.Murad döneminde (1429) yılında yaptırılan cami, etrafındaki mezarlıklar ile yol kotunun yaklaşık 2m. altında kalmış. Etrafında bir hamam yıkıntısı ile Gazi Mihal Köprüsünün yan tarafında bulunmaktadır.Kapısı kilitli olduğu için ziyaret etme şası bulamadık, etrafını dolaşabildik.İyi bir restorasyona ihtiyacı var gibi görünüyor.

Yorum Ekle

Harita

Mithat Paşa, Talat Paşa Cd. No:151, 22020 Edirne Merkez/Edirne
Şah Melek Cami