Siirt Ulu Cami Eğitim Ve Kültür Vakfı Batı, 56000 Siirt Merkez/Siirt

Siirt Ulu Cami Eğitim Ve Kültür Vakfı





41 Yorumlar




Siirt Ulu Cami Eğitim Ve Kültür Vakfı Batı, 56000 Siirt Merkez/Siirt




İşletme Hakkında

|

İletişim

Web Sitesi
Bizi Arayın
Batı, 56000 Siirt Merkez/Siirt

Saatler

Özellikler

  • Aynı gün teslimat
  • Mağaza içinde alışveriş
  • Banka kartı
  • Kredi kartı
  • Çek




Önerilen Yorumlar

Chester Field Khamaro
06.10.2023
Siirt Ulu Cami Eğitim Ve Kültür Vakfı
Farkli mimarisiyle,atmosferiyle muhtesemdir. Taş mimarinin nanide örneklerinden biridir. Siirt'in merkezi caddesine yürüme mesafesindedir. Osmanli camiilerinden farkli bir tarza sahiptir. Siirt'e gideceksiniz burayi mutlaka görmeniz gerekir. Onun dışında siirtin meşhur büryan yemeği vardir. Saat 18:00 civarlarina kadar bu yemeği bulabilirsiniz. Sonrasinda bitmektedir. Burdan sonrada siirt tillo kalesi ve türbelerini gezebilirsiniz.
Enes OZTURK
02.10.2023
Siirt Ulu Cami Eğitim Ve Kültür Vakfı
Siirt il Merkezinde bulunur. Yapı, taş ve tuğla malzeme kullanılarak inşa edilmiştir.Caminin inşa tarihi tam olarak bilinmemektedir. Büyük Selçuklu döneminin emirlerinden Muguziddin Mahmud tarafından H. 523, M.1129 tarihinde inşa edildiği bilinmektedir. Cami daha sonraları 1260 yılında Cizre kadısı Selçuklu Atabeylerinden El-Mücahit İshak tarafından onarım görmüştür. Bu onarım sırasında yapıya bazı bölümler ilave edilmiştir.Caminin minaresi kare bir kaide üzerinde silindirik gövdeli olarak yükselmektedir. Minareye ilişkin olarak yapının içinde yer alan kitabede yapım tarihi ile ilgili bilgiler bulunmaktadır. Minare tuğla malzemeden yapılmıştır. Minarenin süslemesinde cas adı verilen alçı taşından yapılan kalıp süslemeleri ve sırlı tuğla ile yapılmış farklı geometrik örgülerden oluşan süslemeler görülmektedir. Minare Iran ve Türkistan'da yoğun olarak kullanılan bir teknikte yapılmıştır. Kare bir kaide üzerinde silindirik gövdeli olarak yukarı doğru daralarak yükselmektedir. Minare, inşa tekniği bakımından Musul Ulu Cami'sinin minaresine benzemektedir. Bu benzerlikler, kare kübik kaideden, silindirik gövdeye geçilmesi yüzeylerin sırlı tuğla ve çini ile bezenmesidir.Yapının inşasında farklı dönemlerin eklemeleri sonucunda homojenlik görülmez. Dış cephe duvarlarında farklı dönemlerin eklemeleri göze çarpmaktadır. Caminin doğu cephesinde bitişik olarak bazı mekanlar bulunuyordu. Bunlar Osmanlı döneminde ilave edilmiş medrese odaları olduğu ileri sürülmektedir. Yapının harim kısmına kuzey cephenin ortasında bulunan bir kapıdan geçildikten sonra girilmektedir. Harimin kuzey ve güney kısmı bir birinden farklı bölümlerden oluşmaktadır. Kuzeydeki bölüm, girişten sonra beşik tonozla örtülü bir bölüm ve bunun her iki yanındaki kısım ortada kemerli bir destek sırasıyla ikiye bölünmüş, ikişer sahından oluşmaktadır. Sahınların üzeri beşik tonozla örtülmüştür. Yapının güney bölümünde yan yana üç tane kubbeli bölüm bulunmaktadır. Kubbelerden ortadaki diğerlerinden daha büyük ve yüksek olarak yapılmıştır. Kubbeli bu mekanlar kemerli geçişlerle irtibatlandırılmıştır. Her bir kubbeli mekanın kıble yönünde birer mihrabı yer almaktadır. Bu mekanlardan ortadaki diğerlerinden duvar tekniği bakımından da ayrışmaktadır. Yapılan araştırmalarda caminin ilk inşa edilen bölümünün bu ortadaki kubbeli bölüm olduğu sonrasında yapının diğer bölümlerinin ilave edilmiş olabileceği ileri sürülmektedir.
Mehmet Sait Oygen
29.09.2023
Siirt Ulu Cami Eğitim Ve Kültür Vakfı
Guzel ve tarihi bir cami.yapilisi cok sade ve tastan ama minareler uzerindeki cini veya sermaikler cok muhtesem.
Abdüllatif Tüzer
12.09.2023
Siirt Ulu Cami Eğitim Ve Kültür Vakfı
Şimdiye kadar ziyaret ettiğim en bakımlı ve en güzel ama aynı zamanda en sade ulu camilerden birisi. Siirt'e gelip de burayı ziyaret etmemek olmaz. Mutlaka görün.
mustafa kılınç
30.08.2023
Siirt Ulu Cami Eğitim Ve Kültür Vakfı
Görülmesi gereken tarihi bir cami
Huseyin Eren
17.08.2023
Siirt Ulu Cami Eğitim Ve Kültür Vakfı
Gerçekten gidilip görülmesi gereken tarihi bir mimaridir. Taş yapıt olan bu caminin içerisinde gerçekten tarih ve maneviyat kokuyor. İçerisinde türbe ve ışıklandırma bulunmaktadır. Dış avlu kısmında da tarihçesini anlatan bir pano bulunmaktadır. Gittim gördüm ve doyamadım. Gidip görmenizi tarihi ruhunuz da yaşamanızı tavsiye ederim.
Mehmet Çelik
17.08.2023
Siirt Ulu Cami Eğitim Ve Kültür Vakfı
Ülkemizin tarihine ve kadim islam medeniyetine ışık tutan bu şaheseri sizlerde mutlaka ziyaret edip görmelisiniz .En eski camilerden biri olan bu cami eskisi gibi bakimsiz degil cok ihtimam gösteriliyor
ikbal Yüce
13.08.2023
Siirt Ulu Cami Eğitim Ve Kültür Vakfı
Siirt Ulu CamiiCaminin inşa tarihi tam olarak bilinmemektedir. Büyük Selçuklu döneminin emirlerinden Muguziddin Mahmud tarafından H. 523, M.1129 tarihinde inşa edildiği bilinmektedir. Cami daha sonraları 1260 yılında Cizre kadısı Selçuklu Atabeylerinden El-Mücahit İshak tarafından onarım görmüştür. Bu onarım sırasında yapıya bazı bölümler ilave edilmiştir.Caminin minaresi kare bir kaide üzerinde silindirik gövdeli olarak yükselmektedir. Minareye ilişkin olarak yapının içinde yer alan kitabede yapım tarihi ile ilgili bilgiler bulunmaktadır. Minare tuğla malzemeden yapılmıştır. Minarenin süslemesinde cas adı verilen alçı taşından yapılan kalıp süslemeleri ve sırlı tuğla ile yapılmış farklı geometrik örgülerden oluşan süslemeler görülmektedir. Minare Iran ve Türkistan'da yoğun olarak kullanılan bir teknikte yapılmıştır. Kare bir kaide üzerinde silindirik gövdeli olarak yukarı doğru daralarak yükselmektedir. Minare, inşa tekniği bakımından Musul Ulu Cami'sinin minaresine benzemektedir. Bu benzerlikler, kare kübik kaideden, silindirik gövdeye geçilmesi yüzeylerin sırlı tuğla ve çini ile bezenmesidir.
Fen ve Hayat
12.08.2023
Siirt Ulu Cami Eğitim Ve Kültür Vakfı
Tarihin hissedilebildiği bir mekanÇok güzel ve hoş bir yerMinare, çok ihtişamlı
Ekrem Orbay
22.07.2023
Siirt Ulu Cami Eğitim Ve Kültür Vakfı
Mutlaka ziyaret edilmesi gerekli

Yorum Ekle

Harita

Batı, 56000 Siirt Merkez/Siirt
Siirt Ulu Cami Eğitim Ve Kültür Vakfı