Tahir ile Zühre Cami ve Türbesi Abdülaziz, No:, Muzaffer Hamit Sk. No:6, 42040 Meram/Konya

Tahir ile Zühre Cami ve Türbesi





59 Yorumlar




Tahir ile Zühre Cami ve Türbesi Abdülaziz, No:, Muzaffer Hamit Sk. No:6, 42040 Meram/Konya




İşletme Hakkında

Web Site Blocked |

İletişim

Bizi Arayın
Abdülaziz, No:, Muzaffer Hamit Sk. No:6, 42040 Meram/Konya

Saatler

Özellikler

  • Tekerlekli sandalyeye uygun park yeri




Önerilen Yorumlar

Olcay Zorba
04.10.2023
Tahir ile Zühre Cami ve Türbesi
Mistik bir havası var ancak bayanların namaz kıldığı bölüm hiç güzel değildi duzenlenirse daha çok ziyaretçi gelecektir
BÜLENT BİNOL
25.09.2023
Tahir ile Zühre Cami ve Türbesi
Beyhekim mahallesinde olan ve bugün Zafer Medanı (Gedavet Parkı) çıvarında olan Türbe halk hikayelerine geçmiş Tahir ile Zühre'ye aittir.
Eda Nur Arslan
20.09.2023
Tahir ile Zühre Cami ve Türbesi
Maaalesef ki kadınlarının yeri küçücük ve tozlu biraz bakıma ihtiyacı var ...
Menekse Kalayci
17.09.2023
Tahir ile Zühre Cami ve Türbesi
İçler acısıydi çok üzüldüm turbe çok bakımsız di mezarların olduğu odada elektrik süpürgesi ıvır zıvır ne arasan vardi yazık bir an önce el atılması lazım
Seyyâh-ı Fakir
26.08.2023
Tahir ile Zühre Cami ve Türbesi
En eski camilerden birisi. İçinde birkaç sanduka da var. Meşhur aşıklar ile ilgisi yok. Rivayete göre iki kardeşmişler.
TIRTIL MASAL ANLATICI ATOLYE
24.08.2023
Tahir ile Zühre Cami ve Türbesi
Yıldızı Tarihi için verdim...çok acil bakıma alınmalı
Fatih Özerdem
11.08.2023
Tahir ile Zühre Cami ve Türbesi
İ.Hakı Konyalı’ya göre mescid, Sahib-Ata Fahreddin Ali’nin daru’l-huffazı ve mescidiydi. Klasik Anadolu Selçuklu mescitlerinin taşıdığı özelliklere sahip olan mesit, tuğla ve çini malzemenin kullanımı için önemli bir örnek özelliğini göstermektedir. Özellikle de kubbenin merkezinde yer alan mozaik çini ile yazılan dört halife ve Hz. Peygamberin isimleri çok sık görülen düzenlemeler değildir. Bu yönü ile yapı, Anadolu Selçuklu mimarisi içinde önemli bir yere sahiptir.
Ahmet Meramlı
25.07.2023
Tahir ile Zühre Cami ve Türbesi
TAHİR İLE ZÜHRE) MESCİDİ Beyhekim mahallesinde olan ve bugün Zafer Medanı (Gedavet Parkı) çıvarında olan mescid ;Anadolu Selçuklu Döneminin en uzun kariyerine sahip politik kişiliklerden biri olan Sahip Ata Fahreddin Ali ‘Tahir ile Zühre’ diye de bilinen Konya Sahip Ata Mescidi, Çeşmesi, Karamanoğulları tarafından yıkılan Darü’l-Huffazı ile birlikte Sahip Ata’nın Konya Kalesinin Çeşme Kapısı civarında yaptırdığı bir başka külliyesidir.Ayrıca Arzu ile Kanber ve Dön Baba Mescidi olarak da bilinir. Kitabesi olmayan yapı, Sahib Ata Fahreddin Ali tarafından yaptırılmıştır. 13. yüzyıl sonuna tarihlendirilmektedir.Konya Tarihi kitabı yazarı İbrahim Hakkı Konyalı, Tahir ile Zühre Cami ve Mescidi ile ilgili olarak şöyle demiştir: “Mabedin asıl kapısı sağ tarafından doğuya açılır. Kapının yanlarını ve üstünü zengin istaiaktitler, mavi, mor ve siyah çiniler süsler, kapının üstünde camiyi yapanı, yaptıranı ve yapıldığı tarihi gösteren hiç bir kitabe yoktur. Bu kısmın beşikörtüsüne yakın olan şakfi tuğla ile o kadar güzel işlenmiştir ki ben Konya'da böyle bir tuğla işçiliğine rastlamadım. Kandil yerinde siyah ve mavi çinilerden yapılmış göbek görülür. Burada da alçı istalaktitli bir de mihrapçık vardır. Bu son cemaat yerinden Mabede açılan kapı sonradan kapatılmıştır. Şimdi burası ev sahibinin izbesi - kiları halindedir. Mabedin istalaktitli mihrabı fevkalade güzeldir, istalaktitlerin yanlarında mavi, üstlerinde mor çiniler kullanılmıştır. Daha üstte parça halinde çiniler görülür. Mihrabın sağındaki ve solundaki çini parçaları yok olmuştur. Tek ve sağır kubbesinde tuğlaların zikzaklı bir surette kullanılmasından güzel bir şekil doğmuştur. Şimal tarafına da bir kapısı vardır. Mabedin solunda ve son cemaat yerinin ittisalinde küçük kubbeli bir kısım vardır. Kapısı Mabede açılan bu kısım türbedir, içeride iki yatır vardır. Tahir ile Zühre denilen bu iki zatın sandukalarının başuçlarında erkek serpuşları görülür. Türbenin doğuya açılan penceresinin üstünü ve diğer taraflarını mavi ve yeşil sırçalar sarar. Burada altışar yıldız şeklinde mavi çiniler görülür. Mabedin Kubbe askılıklarında seda aksini temin için küpler kullanılmıştır. Kubbenin kandil asılacak yerinde de çiniler vardır. Kubbeye kufi hat ile ve beyaz çini ile Lafza-i Celal ve sülüs ile Muhammed, Ebubekir, Ömer, Osman ve Ali yazılmıştır. Mabedin içinde ve şamdanlık üzerinde kırık bir mezar taşı vardır. Bu taşın türbedeki gömülü olanlardan birisine ait olması çok muhtemeldir. Maalesef yarısı yoktur. Eğer tamam olsaydı Mabedin karanlık tarihi üzerine Projektör tutabilirdi. Taşın bir tarafında Selçuk süsüyle yazılıdır.. Mabette 17 şamdan vardır.
yılmazer yılmaz
10.07.2023
Tahir ile Zühre Cami ve Türbesi
Etrafı çok güzel, atmosferi mükemmel. 13. YY. dan kalma bir cami. Tarihi dokusu muhafaza edilmiş ancak anladığım kadarıyla yan tarafından yol geçirilirken bir kısmı tahrip edilmiş. Karkası orjinalliğini koruyor. Ancak içinde türbe göremedim. Dışına takılan klima ve çerçeve camı kırılıp içeri sokulan boru hoş olmamış. İçi çok küçük ama muazzam güzel. İçindeki duvarda dökülmeler var, neden yapılmadığını anlayamadım. Ama cami gerçek Konya dokusunu yansıtıyor. Ayrıca genç bir hoca var ikindi ezanını muhteşem okuyor..

Yorum Ekle

Harita

Abdülaziz, No:, Muzaffer Hamit Sk. No:6, 42040 Meram/Konya
Tahir ile Zühre Cami ve Türbesi