Nene Hatun Heykeli Kurtuluş, 25200 Yakutiye/Erzurum

Nene Hatun Heykeli





53 Yorumlar




Nene Hatun Heykeli Kurtuluş, 25200 Yakutiye/Erzurum




İşletme Hakkında

|

İletişim

Web Sitesi
Bizi Arayın
Kurtuluş, 25200 Yakutiye/Erzurum

Saatler

Özellikler

  • Çocuklar için uygun




Önerilen Yorumlar

turluyorum net
03.10.2023
Nene Hatun Heykeli
Azizeye Tabyasını gezmeye geldiyseniz eğer Türk tarihine kahramanlıkları ile adını yazdırmış Nene Hatun kabrini de ziyaret etmelisiniz.  Aziziye tabyasına Ermeni çeteleri ile birlikte giren Rus askerlerinden yaralı olarak kurtulan bir asker Erzurum halkına haber verir. Kazma kürekleri ile Rusların karşısına dikilen Erzurum halkı içinde 3 aylık bebeğini evinde Allah'a emanet bırakarak savaşmaya giden Nene Hatun en önemli Türk kadın kahramanları arasında yerini almış oldu. 93 harbi diye bilinen Osmanlı-Rus savaşındaki Aziziye tabyasında Nene Hatun'un kabri de Erzurum gezilecek yerler listenizde olmalı.
Yakup
02.10.2023
Nene Hatun Heykeli
Aziziye tabyalarında Nene Hatun'un kabrinin bulunduğu alan. Nene Hatun'un hatırasını tekrar yaşamak için ziyaret edilmesi gereken önemli yerlerden biri.
Mustafa Sibic
23.09.2023
Nene Hatun Heykeli
Erzurum'un Tarihini Savaş Yıllarını Tek Heykel Bizlere Anlatıyor.Bir 93 Harbi Kahramandır Nene Hatun.
Reyhan KAYA
16.09.2023
Nene Hatun Heykeli
Nene Hatun gazimizin, kahramanımızın mezarı ve diğer şühedanın kabirleri var. Tarihini okuyarak giderseniz anlarsınız.
Akrep-54
29.08.2023
Nene Hatun Heykeli
İnsan o heykeli görünce sırtında bebeği elinde baltasıyla, bu vatanın nasıl kazanıldığını bir kez daha anlatıyor insana, nene hatun çok cesur yürekli bir insanmış.Allah razı olsun Nene Hatundan.
SERDAR ÇELİK
29.08.2023
Nene Hatun Heykeli
Keşke böyle bir kadın kahramanımızın daha gösterişli heybetli bir heykeli olsa bana göre daha iyi olurdu. Nene hatun milli parkına girdiğinizde yol ayrımında bu heykel karşılıyor. Ne tarafa gideceginizi gösteren işaretler var. Nene hatun heykeli baktığımızda Erzurum'dan görülmeli ki burada ben varım demeli.
M B
16.08.2023
Nene Hatun Heykeli
Nene Hatun Tarihi Milli Park alanı içerisinde yer alan, Doksanüç Harbi'nde gösterdiği cesaret ve kahramanlık örneği ile adını tarihe yazdıran Nene Hatun'un heykelini görmek gerekir. Park girişinden ilerleyince Aziziye Tabyaları ve Mecidiye tabyalarına ayrılan kavşak noktasında yer alıyor.
ilker oral
11.08.2023
Nene Hatun Heykeli
Girişi topçu tugayının karşısından navigasyon başka yol da gösteriyor ama o yol kapalı bilginiz olsun
Onur GÜNGÖR
24.07.2023
Nene Hatun Heykeli
Nene Hatun 1270 (1857’de) Erzurum'un Çeperli köyünde dünyaya geldi. Babasının adı Hüseyin, annesinin adı Zeliha'dır. 93 Harbi sırasında Erzurum'da Aziziye savunmasına katılan, Rus işgaline karşı Erzurum’daki halk direnişinin simgesi hâline gelmiş Türk kadın kahraman.Aziziye savunması sırasında 20 yaşında olan Nene Hatun, köyünden Mehmet Efendi ile evli idi. Rus ordusunun Pasinleri’ işgal edip Erzurum'a doğru ilerlemesi üzerine düşman işgali altında kalma endişesinden ötürü bir çokları gibi eşi ile birlikte Erzurum'a göç etti. Ruslar'ın Deveboynu savaşından sonra Erzurum'un varoşlarındaki tabyaları da işgal etmesi üzerine Nene Hatun, 3 aylık oğlunu evde bırakarak şehrin savunmasına katıldı ve yararlılık gösterdi.Nene Hatun'un dördü erkek (Yusuf, Nazım, Abdurrahman ve Musa), ikisi kız (Asime ve Nevriye) altı çocuğu olmuştur. Oğullarından ikisi I. Dünya Savaşı’nda şehit oldu.Geçim sıkıntısı çeken Nene Hatun, 1943 yılında ulusal kadın kahramanlardan Nâme Hanım ile birlikte cumhurbaşkanına bir dilekçe yazarak yardım istemiştir.Nene Hatun, 1952 yılından itibaren Aziziye Anıtı yapılması çalışmaları sırasında yeniden gündeme geldi. 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Refik Koraltan ve karargahı Erzurum’da bulunan Üçüncü Ordu’nun Komutanı Nurettin Baransel Paşa, dönemin belediye başkanı, Erzurum valisi ile TBMM’nin Nene Hatun’a sahip çıkmıştır. 1952 yılında 30 Ağustos Zaferi kutlamalarında kendisine “3. Ordunun Nenesi” unvanı verildi. Türk Kadınlar Birliği’nin girişimi ile Türkiye’de ilk defa Anneler Günü’nün kutlandığı 1955 yılında Birlik kendisine “Yılın Anası” unvanı verdi.Nene Hatun, zatürre teşhisiyle tedavi gördüğü Erzurum Numune Hastanesi’nde 22 Mayıs 1955 günü 98 yaşında hayatını kaybetti. Cenazesi, resmi törenle Aziziye Şehitliği’ne defnedilmiştir.
Bora Ketenci
22.07.2023
Nene Hatun Heykeli
Osmanlı-Rus Savaşı’nda Aziziye savunmasının kahramanlarından Nene Hatun.

Yorum Ekle

Harita

Kurtuluş, 25200 Yakutiye/Erzurum
Nene Hatun Heykeli