Kelaynak Kuşları Koruma Alanı Saha, 63420 Birecik/Şanlıurfa

Kelaynak Kuşları Koruma Alanı





1401 Yorumlar




Kelaynak Kuşları Koruma Alanı Saha, 63420 Birecik/Şanlıurfa




İşletme Hakkında

|

İletişim

Web Sitesi
Bizi Arayın
Saha, 63420 Birecik/Şanlıurfa

Saatler

Özellikler

  • Tekerlekli sandalyeye uygun giriş
  • Tekerlekli sandalyeye uygun park yeri
  • Çocuklar için uygun




Önerilen Yorumlar

Gülnur Sun
09.10.2023
Kelaynak Kuşları Koruma Alanı
Kelaynak üretme istasyonu, Dünyada yok olan ve sadece Birecik’te varlıklarını sürdüren göçmen Kelaynak kuşlarının tamamen yok olmaması amacıyla bir kısmının göç öncesi kafeslere alınmıştır. Göçe gidenlerin dönüşüyle birlikte, tekrar doğaya bırakılarak yarı vahşi olarak varlıklarını sürdürmeleri amacıyla Orman Genel Müdürlüğü tarafından “Kelaynak Üretme İstasyonu” 1977 yılında kurulmuştur. 1990 yılına kadar göç etmesine izin verilen Kelaynakların dönüşleri devam etmiş, fakat 1990 yılında sadece bir kuş dönmüştür. 1997 yılına kadar kafeslere alınan Kelaynakların göç etmesine bu yıl devam edilmiş ve 25 adet kuş bırakılmıştır. Ancak dönüş olmayınca bırakılmaya 1998 yılından itibaren son verilmiştir. İstasyondaki kuşların beslenmesi için her Kelaynak kuşuna günlük olarak; 100 gr. kırmızı et, 14 gr. tuzsuz peynir, 44 gr. havuç, 44 gr. civciv yemi ve 0.13 adet haşlanmış tavuk yumurtası iki öğün halinde taze olarak karıştırılarak verilir.1990 yılından beri Kelaynak kuşlarının göç ile geri dönmemeleri ve 1998 yılından beri göçe kuş bırakılmaması ile İstasyondaki kuşlarının davranışlarının izlenmesi, kaydedilmesi konularından hareket edilerek BİRECİK KAYMAKAMLIĞI ile ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI arasında 20.03.2007 tarihinde iki adet PROTOKOL imzalanmıştır.(1)nolu Kelaynak Protokol’ü ile Kaymakamlık tarafından Üretme İstasyonundaki Kelaynak kuşlarının Kapalı Devre Kamera Sistemi ile izlenmesi sistemi kurulmuştur. Bu sistem ile Kelaynakların izlenmesi ve canlı görüntülerin Internet üzerinden insanlığın hizmetine sunulmasına başlanmıştır. (2)nolu Kelaynak Protokol’ü ile 1997 yılından beri göçe bırakılmayan Kelaynak kuşlarından bir kısmına uydu takip cihazı takılarak göçe gönderilmesi ve bu kuşlardan gönderilen verilerin değerlendirilmesi ve Internet üzerinden yayınlanması amaçlanmıştır. Bunun için gerekli olan çalışmalar tamamlanmış ve Kelaynakların göç zamanı olan Ağustos’un ilk haftası üç aileden toplam 5 Kelaynak kuşlarımız göç yoluna bırakılmıştır.Dünyada sadece Birecik’te ve Fas’ta bulunan kelaynakların bir özelliği de tek eşli olmalarıdır. Bolluk ve bereketi simgeleyen ve Birecik’in sembolü olan Kelaynakların yok olmaması ve gelecek nesillere aktarılması için İlçe Kaymakamlığınca tüm olanaklar seferber edilerek, sivil toplum örgütleriyle de işbirliği yaparak çalışmalar en iyi şekilde devam etmektedir.
TUNA HAN
02.10.2023
Kelaynak Kuşları Koruma Alanı
Nesli tükenmekte olan bu zarif ve asil kelaynakları ziyaret edebileceğiniz bir mekan. #birecik
ŞAKİR UĞUL
05.09.2023
Kelaynak Kuşları Koruma Alanı
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bağlı olmasına karşın dernek başkanı kelaynakci Mustafa beyin hafta sonu, tatil çoğu vaktini burda kelaynak kuşlarına ayirmasiyla özverili bir şekilde gelen turistlere bilgi vermesi, tanıtımı, onlarla sohbet muhabbet etmesi gerçekten takdire şayan. Her baba yiğidin harcı değildir bir dava uğruna hayatını vakfetmesi, heleki böyle bozulmuş ve maddeperst bir cağda. Seni tanidigimiza memnun olduk Mustafa bey
serap turkut
04.09.2023
Kelaynak Kuşları Koruma Alanı
Antepten urfaya giderken birecikte bulunan ve orman bakanlığına ait bir mekan. Biz kelaynakları yakından göremedik umarım siz yakından görebilirsiniz
tuğba yalçın
23.08.2023
Kelaynak Kuşları Koruma Alanı
Emek veriliyor, takdir ediyorum. Kelaynaklar gittiğimizde sakindi, sonra bize özel bir uçuş gösterisi yaptılar, çok beğendik.
Mevlüt A.
12.08.2023
Kelaynak Kuşları Koruma Alanı
Kelaynak kuşları çok özel bir kuş türü. Devletimiz tarafından korumaya alınmış. Bu kuşları koruma işini kendine görev addeden Mustafa bey çok nazik bir insan.
Ergün Barkut
03.08.2023
Kelaynak Kuşları Koruma Alanı
Nesli tükenmekte olan bir kuş türünün üretilip çoğaltım yeri. Başarılı çalışmaları yerinde görmek güzel bir duygu. Bilecik' ilçesine yolunuz düşerse bu yeri ve ayrıca baraj gölünü ziyaret edebilisiniz, güzel bir yer.
Candan ÖZEN
21.07.2023
Kelaynak Kuşları Koruma Alanı
Birecik kelaynak kuşları istasyonu,nesli dünyada tükenmekte olan kelaynaklara barınma,korunma,tedavi ve üretim merkezi olarak görev yapmaktadır.Resmi bir kurum olarak ücretsiz tanıtım yapılmakta genel olarak bölgenin faunasını anlatan bir müze gibi tanıtım merkezi var.Ziyaretçilere bilgilendirme yapan,çok deneyimli ve bilgi birikimine sahip değerli bir kanıtım görevlisi var.Adı Mustafa Çulcuoğlu.Bölge ile ilgili herkonuda bilgi alabilirsiniz.İstasyonda temiz tuvaletler var.Ayrıca istasyon karşısında yöresel hediyelik eşya satılan bir park içinde dinlenilip birşeyler içebileceğiniz ortam var.Çocuklarımız için kelaynak kuşlarını tanımaları ve doğaya bakış açılarını değiştirebilecek biryer.Ayrıca bu tesise gelirken hem Birecik kalesini görüyor hem de 10-15 m. yakındaki Fırat nehrinin büyüleyici manzarasını aynı anda yaşıyorsunuz. Görülmesi kesinlikle önerilir.
Ozmen Aksoy
21.07.2023
Kelaynak Kuşları Koruma Alanı
Nesli tükenmekte olan kuşların korunma alanı üzerine kurulmuş mütevazi bir müze.Yaşam alanlarının hemen yanında kurulmuş.Ziyaret edilmesini öneririm.
Burak Buğra Şahin
20.07.2023
Kelaynak Kuşları Koruma Alanı
Halfeti tekne turuna gitmeden önce uğranması gereken bir mekan. Doğaseverlerin ve kuş türlerine merakı olanların kesinlikle ziyaret etmesi gereken bakanlık tarafından korumaya alınmış bir yer. Ayrıca fotoğraflardan kelaynak t-shirtlü Mustafa abi, sizlere kelaynak kuşları ile alakalı eşşiz bilgiler verecektir.

Yorum Ekle

Harita

Saha, 63420 Birecik/Şanlıurfa
Kelaynak Kuşları Koruma Alanı