Divanlı Cami Divanlı, 46030 Kahramanmaraş Merkez/Kahramanmaraş

Divanlı Cami





66 Yorumlar




Divanlı Cami Divanlı, 46030 Kahramanmaraş Merkez/Kahramanmaraş




İşletme Hakkında

Ahmet Paşa (Divanlı) Camii | Kahramanmaraş Ansiklopedisi | Ahmet Paşa (Divanlı) Camii

İletişim

Bizi Arayın
Divanlı, 46030 Kahramanmaraş Merkez/Kahramanmaraş

Saatler

Özellikler

  • Tekerlekli sandalyeye uygun giriş
  • Tekerlekli sandalyeye uygun park yeri




Önerilen Yorumlar

Duygu Erimhan
15.10.2023
Divanlı Cami
Çocukluğumun camisi.. Uzun senelerdir ayakta durmuş, tarihi cami
Prof.Dr.Metin DIĞRAK
26.09.2023
Divanlı Cami
Yapı, Dulkadiroğlu İlçesi, Divanlı Mahallesi, Tevfi k Fikret Sokağı’nda yer alır. Cami, doğu cephede harime girişi sağlayan kapının üst kısmına yerleştirilen inşâ kitabesine göre, 1101/1689-90 yılında Gani Yusuf Zâde Ahmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Yapı arşiv belgelerinde; Gani Yusuf Zâde Ahmet Paşa Camii, Ahmet Paşa Camii ve Divanlı Camii isimleriyle zikredilmiştir. Yapı günümüzde “Divanlı Camii” ismiyle tanınmaktadır.Bazı onarımlarla günümüze gelen cami, orijinal özelliğini önemli ölçüde korumaktadır. Tamir kitabesine göre cami; 1210/1795 yılında meydana gelen depremde yıkılmış, 1211/1796-97 tarihinde de halkın yardımıyla tekrar yapılmıştır. Diğer tamir kitabesine göre, 1319/1901-2 yılında Şirikci zâde Hacı Süleyman tarafından tamir ettirilmiştir. Cami daha sonra 1965, 1986 ve 2014 yıllarında da onarım görmüştür.Ahşap tavanlı camiler grubuna giren yapı; dıştan 16.80 x 18.00 m. boyutlarında harim, kuzey tarafına yerleştirilen 4.30 x 15.90 m. ölçülerinde üç gözlü son cemaat yeri ve harimin kuzeydoğu köşesinde yer alan iki şerefeli minareden oluşur. Minare, cümle kapısı, paye, kemer ve mihrapta sarımtrak renkte ince yonu taş; avlu kapılarında iki renkli taş; örtü sisteminde ahşap malzeme kullanılmıştır. Yapı dıştan kırma sac çatı ile kapatılmıştır.Son cemaat yeri üç gözlü olup sivri kemerler köşelerde duvar payesine, ortada dikdörtgen kesitli iki payeye istinat etmektedir. Bu mekân üç kemerle kuzeye, birer kemerle doğu ve batıya açılmaktadır. Güney duvarında, cümle kapısının iki yanına simetrik olarak yerleştirilen iki mihrabiye bulunmaktadır.
Cafer nalçacı
21.09.2023
Divanlı Cami
Şehrimin çift şerefeli ilk camisi, tarihi çok eskilere dayanan ve Dulkadirli beyliği zamanında yapılan bir cami.
Fatih Büy****l
20.09.2023
Divanlı Cami
Tarihi bir camii. Benim çocukluğumun geçtiği yer. Görülmesi gereken yerlerden biryer
ömer sönmez
05.09.2023
Divanlı Cami
Yapı, Dulkadiroğlu İlçesi, Divanlı Mahallesi, Tevfi k Fikret Sokağı’nda yer alır. Cami, doğu cephede harime girişi sağlayan kapının üst kısmına yerleştirilen inşâ kitabesine göre, 1101/1689-90 yılında Gani Yusuf Zâde Ahmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Yapı arşiv belgelerinde; Gani Yusuf Zâde Ahmet Paşa Camii, Ahmet Paşa Camii ve Divanlı Camii isimleriyle zikredilmiştir. Yapı günümüzde “Divanlı Camii” ismiyle tanınmaktadır.Bazı onarımlarla günümüze gelen cami, orijinal özelliğini önemli ölçüde korumaktadır. Tamir kitabesine göre cami; 1210/1795 yılında meydana gelen depremde yıkılmış, 1211/1796-97 tarihinde de halkın yardımıyla tekrar yapılmıştır. Diğer tamir kitabesine göre, 1319/1901-2 yılında Şirikci zâde Hacı Süleyman tarafından tamir ettirilmiştir. Cami daha sonra 1965, 1986 ve 2014 yıllarında da onarım görmüştür.Ahşap tavanlı camiler grubuna giren yapı; dıştan 16.80 x 18.00 m. boyutlarında harim, kuzey tarafına yerleştirilen 4.30 x 15.90 m. ölçülerinde üç gözlü son cemaat yeri ve harimin kuzeydoğu köşesinde yer alan iki şerefeli minareden oluşur. Minare, cümle kapısı, paye, kemer ve mihrapta sarımtrak renkte ince yonu taş; avlu kapılarında iki renkli taş; örtü sisteminde ahşap malzeme kullanılmıştır. Yapı dıştan kırma sac çatı ile kapatılmıştır.Son cemaat yeri üç gözlü olup sivri kemerler köşelerde duvar payesine, ortada dikdörtgen kesitli iki payeye istinat etmektedir. Bu mekân üç kemerle kuzeye, birer kemerle doğu ve batıya açılmaktadır. Güney duvarında, cümle kapısının iki yanına simetrik olarak yerleştirilen iki mihrabiye bulunmaktadır.Harim kısmına, kuzey duvarının ortasında ve doğu duvarının kuzey köşesinde açılan basık kemerli iki kapıdan girilir. Harim kısmının örtü sistemi ahşap işçiliğinin değişik bir tasarımını yansıtmaktadır. Ahşap tavan, ortada birbirlerine Bursa (sepet kulpu) tipi kemerlerle bağlanan dört payeye, yanlarda kaş kemerler yardımıyla duvarlara istinat etmektedir. Payelerin alt kısmı haçvarî biçiminde kesme taştan, üst bölüm ise sekizgen kesitli bağdadî tarzında ahşaptan yapılmıştır. Haçvarî ve bağdadî tarzındaki payeler profilli silmeli başlıklara sahiptir. Ahşap tavan; merkezde iç bükey silmeli sekizgen derin bir kasnak ve düz örtü, yanlarda oval madalyonlarla bezeli düz örtü, köşelerde de daire biçiminde çubuk silmelerle dekore edilen düz örtüyle dikkati çeker. Böylece bu yapıda; dört yarım kubbeli ve dört köşe kubbeli merkezî planlı cami şemasının, ahşap düz örtü ile tekrarlanan geç bir uygulaması karşımıza çıkmaktadır. Caminin ahşap tavanı, kemerleri ve sekizgen kesitli payeleri bağdadî tarzında yapılarak alçı ile sıvanmıştır. Böylece örtü sistemine kâgir bir görüntü verilmeye çalışılmıştır. Ahşap tavan, üstten kırma sac çatıyla kapatılmıştır.
Mahmut Saçmalı
04.09.2023
Divanlı Cami
Tarihin ayakta duran ve savaştan galip çıkan bir mekan
Mehmet Ay
23.08.2023
Divanlı Cami
Camii, Dulkadiroğlu İlçesi, Divanlı Mahallesi, Tevfik Fikret Sokağı’nda yer alır. Doğu cephede harime girişi sağlayan kapının üst kısmına yerleştirilen inşâ kitabesine göre, 1689-90 yılında Gani Yusuf Zâde Ahmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. “Divanlı Camii” ismiyle bilinmektedir.Bazı onarımlarla günümüze gelen cami, orijinal özelliğini önemli ölçüde korumaktadır. Ahşap tavanlı camiler grubuna giren yapı; kareye yakın dikdörtgen biçimindedir. Minare, cümle kapısı, paye, kemer ve mihrapta sarımtrak renkte ince yonu taşı olup dıştan kırma sac çatı ile kapatılmıştır.
Celaleddin Yoksul (SÜRGÜN)
16.08.2023
Divanlı Cami
Tadilattan sonra daha da muhteşem oldu. Birçok cami gibi burası da, ecdadımız Osmanlının izlerini taşıyor. Mübarek gecelerde Peygamber Efendimizin Sakalı Şerifi ziyarete açılır.
Abdullah Sakar
23.07.2023
Divanlı Cami
Küçüklükten beri hep uzaklardan görüp çok merak ettiğim ancak gidemediğim bir cami. Tarihi minaresinin ihtişamı çok uzaklardan sizi çeker. Tavsiyem gidin, görün benim gibi yıllarca merak edip durmayın...
Muhammed Taşcı
13.07.2023
Divanlı Cami
Restorasyon sonrası tarihi kokusu gün yüzüne çıkmış ama Cuma namazında dahi cami dolmuyor. Maalesef eski cemaat yoğunluğu kalmamış

Yorum Ekle

Harita

Divanlı, 46030 Kahramanmaraş Merkez/Kahramanmaraş
Divanlı Cami