Sultan 3. Ahmed Çeşmesi Sultan Ahmet Sultanahmet Meydanı Topkapı Sarayı, 34122 Fatih/İstanbul

Sultan 3. Ahmed Çeşmesi





845 Yorumlar




Sultan 3. Ahmed Çeşmesi Sultan Ahmet Sultanahmet Meydanı Topkapı Sarayı, 34122 Fatih/İstanbul




İşletme Hakkında

|

İletişim

Web Sitesi
Bizi Arayın
+902125120480
Sultan Ahmet Sultanahmet Meydanı Topkapı Sarayı, 34122 Fatih/İstanbul

Saatler

Özellikler

  • Tekerlekli sandalyeye uygun giriş
  • Tekerlekli sandalyeye uygun park yeri
  • Çocuklar için uygun




Önerilen Yorumlar

Gizem Sarı
23.10.2023
Sultan 3. Ahmed Çeşmesi
Bab- ı Humayun kapısının sağında yer alır. İsminden de anlaşılacağı üzere 3. Ahmed tarafından yapılmıştır. 18 yy eseridir. 1728 1729 tarihlerinde yapılmıştır. Eskiden burada bizans çeşmesi varmış. Onun üzerine inşa edilmiştir. Rokoko üslubu kullanılmış. Mimarı ahmet ağadır. Sebil ve çeşme ikilisi olarak tasarlanmıştır. Ayasofya ve topkapı sarayının arasında yer alır.
Hayrettin Yemişçi
14.10.2023
Sultan 3. Ahmed Çeşmesi
III. Ahmet çeşmesi ist.Topkapı sarayı bahçesine girmeden gördüğünüz güzel bir çeşme.Türk rokoko tarzında 1729 yılında mimar Ahmet Ağa tarafından yapılmıştır.Köşeleri sebillerle yumuşatılmış dikdörtgen planlıdır . Kabartma işlemelerle süslü bir saçak ve cephelerde ondört kıtalık kayseri ve Halep kadısı şair Seyyit Hüseyin Vehbi bin Ahmet'e ait kaside, sebillerin ve çeşmelerin üzerine ta' lik hatla yazılmış ayrıca çini kuşaklar mevcuttur.Çinilerde klasik motifler , lale ve akantüs yaprakları gibi motifler vardır.Görülmeye değer tarihi çeşme.
Olcay Özfırat
09.09.2023
Sultan 3. Ahmed Çeşmesi
Topkapı Sarayına girmeden önce harika mimarisiyle hemen dikkatinizi çekecek. III.Ahmet Çeşmesine yakından bakmanızı tavsiye ederiz. Bu çeşme, 1729 yılında dönemin sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın önerisiyle padişah III.Ahmet tarafından yaptırıldı. İlerleyen zamanlarda pek çok İstanbul gezgininin yazılarında yerini alan bu çeşme dönemin mimarlarından Ahmet Ağa'nın eseridir.
Sukru Karakaya
26.08.2023
Sultan 3. Ahmed Çeşmesi
Topkapı Sarayı giriş kapısında güzel kalmış bir tarihi çeşme.
İhsan Sercan ÖZKURNAZLI
26.08.2023
Sultan 3. Ahmed Çeşmesi
III. Ahmet Çeşmesi, İstanbul'da Topkapı Sarayı'nın giriş kapısı ile Ayasofya arasında Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın önerisiyle III. Ahmed tarafından Perayton isimli bir Bizans çeşmesinin yerine inşa ettirilen çeşmedir. Türk rokoko tarzının en güzel örneklerinden olan çeşmenin yapım tarihi 1728'dir. Mimar Ahmet Ağa tarafından yapılmıştır.
Peyami Bayram
21.08.2023
Sultan 3. Ahmed Çeşmesi
Topkapı Sarayının girişinde Ayasofya-ı Kebir Camii Şerifinin kıble yönünde muhteşem bir eser. Bir çeşme, bir sebil ne kadar güzel, estetik olabilirse işte o kadar. Taşa, mermere nasıl ruh verilir, su nasıl kıymetli ve lezzetli hale gelebilir burada görülür.
Guled A.
21.08.2023
Sultan 3. Ahmed Çeşmesi
III. Ahmet Çesmesi, Nevsehirli Damat ibrahim Pasa'nin onerisiyle Ill. Ahmet tarafindan Perayton isimli bir Bizans çesmesinin yerine Mimar Ahmet Aga ya yaptirilmistir. Türk rokoko tarzinin en güzel örneklerinden olan çesmenin yapim tarihi 1729'dur.Çesme köseleri yumusatilmis kare bir plandadir. Köselerde sebiller bulunan çesme, üzeri ahsap saçakli bir çati ile kapatilmistir. Üst örtüde distan görülebilen kubbeler sadece görünüm amaci ile yapilmistir. On dört kitalkKayseri ve Halep kadisi sair Seyyit Hüseyin Vehbi bin Ahmet'e ait kaside, sebillerin ve her kenarda bulunan cesmelerin üzerine ta'lik hatla yazilmistir. Üstte mukarnashi bir kusak, onun üzerinde de cini bir kusak yer almaktadir. Bu çiniler hem klasik motifleri hem de lale ve akantüs yapraklari gibi Avrupai motifleri ihtiva etmektedir.
Erdoğan Aydın Özer
18.08.2023
Sultan 3. Ahmed Çeşmesi
Sultanahmet ziyaretinde uğrak noktası olması lazım. Topkapı Sarayına girerken önünden geçip gitmeyip, inceleyin. OLdukça zarif ve güzel bir çeşmedir.
Utku Barış Andaç
16.08.2023
Sultan 3. Ahmed Çeşmesi
Rokoko Stili.Rokoko, Barok stilinden sonra sanat akımlarına verilen addır. 18. yüzyılın ortalarına doğru Barok stilinde kullanılan doğru çizgilerden meydana getirilen süslemeye karşı tepki olarak doğmuş olan barok stilin hatları gibi eğri çizgili motiflerden ibaret olup Baroktan daha ince ve şekillerin kıvrımları daha zarif bir stildir.Barok stiline karşı tepki olarak klasik stilin yeniden ortaya çıkmasından sonra Rokoko deyimi modası geçmiş şey anlamına kullanılmıştır.13. yüzyılda kalın malzeme inceltilmek suretiyle levhalar haline gelmiştir. İnceltilmiş olan demir malzeme Rokoko stilinde yapılmış süslü işlerde kullanılmıştır. Bu stilde malzemeyi şekillendirmede kullanılan takım izleri açık olarak bellidir. Uç kısımları boncuk baskı ile izlenerek sonradan kısaçla içe veya dışa doğru bükülmüştür. Yarmalar dövülerek, bitki yapraklarını stilize edecek şekilde yapılmıştır. Dövülerek inceltilen kesit değişmeleri bazı yerlerde geometrik şekiller meydana gelecek şekilde delinmiştir. İnceltilmiş olan kesit kurşun üzerinde bombe başlı çekiç ile çukurlaştırılarak diğer yüzde kabarıklar elde edilir.Bel (gövde) genellikle kare veya lama (dikdörtgen) gereçten yapılır. Rokoko stilinde yapılmış işlerde, sanatçı motifin her yerini en iyi işleme gayretini göstermiştir. Rokoko stilinde çerçeve kullanılmaz. Serbestlik esası konuya hakimse de simetrik konum çıkılmamıştır. (Vikipedi)
Sıla
13.08.2023
Sultan 3. Ahmed Çeşmesi
III. Ahmet Çeşmesi, İstanbul'da Topkapı Sarayı'nın giriş kapısı ile Ayasofya arasında Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın önerisiyle III. Ahmed tarafından Perayton isimli bir Bizans çeşmesinin yerine inşa ettirilen çeşmedir. Türk rokoko tarzının en güzel örneklerinden olan çeşmenin yapım tarihi 1728'dir. Mimar Ahmet Ağa tarafından yapılmıştır. Çeşme köşeleri yumuşatılmış dikdörtgen bir plandadır. Köşelerde sebiller bulunan çeşme üzeri ahşap saçaklı bir çatı ile kapatılmıştır. Üst örtüde dıştan görülebilen kubbeler sadece görünüm amacı ile yapılmıştır. On dört kıtalık Kayseri ve Halep kadısı şair Seyyit Hüseyin Vehbi bin Ahmet'e ait kaside, sebillerin ve her kenarda bulunan çeşmelerin üzerine ta'lik hatla yazılmıştır.[1] Üstte mukarnaslı bir kuşak, onun üzerinde de çini bir kuşak yer alır. Bu çiniler hem klasik motifleri hem de lale ve akantüs yaprakları gibi Avrupai motifleri ihtiva eder. Vazo içindeki çiçek motifleri batılılaşma ile Osmanlı bezemesinde görülmeye başlamıştır. III. Ahmed kütüphanesinde de bu çeşmedekine benzer süslemeler yer almaktadır.

Yorum Ekle

Harita

Sultan Ahmet Sultanahmet Meydanı Topkapı Sarayı, 34122 Fatih/İstanbul
Sultan 3. Ahmed Çeşmesi