Panaya Kilisesi Mithatpaşa, 10400 Ayvalık/Balıkesir

Panaya Kilisesi





154 Yorumlar




Panaya Kilisesi Mithatpaşa, 10400 Ayvalık/Balıkesir




İşletme Hakkında

YAMAN DEDE CAMİİ / PANAYA KİLİSESİ | Kültür Portalı | Yapı Karabey Sokak'ta yer almaktadır. 1886’da Sultan Abdülhamit döneminde Metropolit İonnis tarafından yaptırılmış olan kilise, Rum vatandaşların mübadele yoluyla Talas’ı terk etmesinden sonra 1925 yılında mülkiyetinin

Özellikler

  • Tekerlekli sandalyeye uygun giriş




Önerilen Yorumlar

ERHAN AYDIN
03.10.2023
Panaya Kilisesi
Kilise Cunda (Alibey) Adasının içinde bulunmaktadır.1850 de ikinci kez inşa edilmiş taş yapının apsis duvarlarında renklerini ve görüntüsünü yitirmiş, silik izlerin içinden freskler son sunumunu yapmaya çalışıyor.Sevim Necdet Kent Kitaplığı R.M.KOÇ müzesinin hemen alt kısmındadır.Okul yapımı, arsa sahibinin isteği ile duvarlarının yıkıldığı söylenmektedir.Özellikle gün batımında Kitaplık ve Tarihi Kilise çok güzel görüntü vermektedir.
turgut yıldırım
25.08.2023
Panaya Kilisesi
Bu rum kilisesinin 1793 'te inşa edildiği düşünülüyor.1944'teki deprem sonrası şu anki harabe haline dönüşmüş.Beyaz rengi ile dikkat çekiyor harabe de olsa.Ancak etrafına kapı bölümü hariç bir tel bile çekilse bir koruması olur en azından.Şu anda içine araçlar parkediyor maalesef.
deilgin deilgin
10.08.2023
Panaya Kilisesi
Buraya verdiğim not 5 ama , mevcut durum içler acısı. Çok güzel konumda ve güzel bir kiliseymiş ve fakat adeta yıkılmaya terkedilmiş. Sadece konumu ve manzarası için bile gidilebilir, zaten hemen yanında Kent kitaplığı var efsane gün batımı ve hatta gün doğumunu izlemeye uygun bir konum burası. Ama kilise kalıntıları her seferinde biraz daha gidiyor.
Derya S.
09.08.2023
Panaya Kilisesi
3 duvardan ibaret harabe bi yapı. Dış kısmında yıkılabilir uyarısı var ancak herhangi bir önlem göremedik, (etrafı telle filan çevrilse yaklaşılmasa mesela) iç kısımda ise traktörler park edilmiş.. üst kısımdaki diğer kilise yeni adıyla kent kitaplığı gibi restore edilmesi mümkün olsa keşke..yıkılmaya terk edilmiş olması üzdü..
Kaan Kocakoglu
01.08.2023
Panaya Kilisesi
Bu tarihi kalıntının da acil restore edilip turizme katılması lazım, içler acısı bir durumda kaderine terk edilmiş, 3 yan duvardan başka bir şey kalmamış, vandallar tarafından harap edilmiş taşları sökülüp bahçe duvarı yapılmış, çok yazık... Şapelin önünden tüm Cunda sahil izlenebiliyor, hemen arkası da Koç'lar tarafından restore edilen yel değirmeni ve aşıklar tepesi var.
Aytug Dereli
23.07.2023
Panaya Kilisesi
Yapı Ali Bey adasının merkezi tepesinde replika yapılmış tarihi un değirmeninin hemen aşağısında sağ sol ve apsis duvarlarından başka hiç bir şeyi kalmamıştır. Giriş kısmı tamamen yıkılmış olan kilisenin o cephedeki taşları %100 çevredeki evlerin bahçe ve ev duvarlarında bulunabilir. Kilisenin inşa tarihi 1850-1863 olarak iki farklı tarih öne sürülmektedir. Yapımında yöreye özgü sarımsak taşı denilen kayaç kullanmış olup örme taş tekniği ile inşa edilmiştir. Hala sıvası geniş ölçüde duran kilisenin yer yer süsleme bordürlerini görmek mümkün.
Muge Demir
23.07.2023
Panaya Kilisesi
Tamamen yok olmaya bırakılmış bir eser. Kent kitaplığının hemen yanında yer alıyor. En kısa sürede restore edilmesi ve gereken değeri görmesini umuyorum.
Cihan Asar
21.07.2023
Panaya Kilisesi
Yarısından fazlası yıkılmış, kalan kısmı da yakında yıkılabilir. Fotoğrafta da görüldüğü üzere otopark gibi.
Emre Kömürcü
21.07.2023
Panaya Kilisesi
Harabe haline gelmiş. Hiçbir bakım yok. Traktörlerin park yeri haline gelmiş.
C T
20.07.2023
Panaya Kilisesi
Türkiye'nin Balıkesir ilindeki Ayvalık'a bağlı Cunda'da, günümüzde harabe hâlinde olan eski bir Rum Ortodoks kilisesidir.Meryem'in ölümüne atfedilen ve o dönem adada var olan Moshonisi adlı kasabanın katedral kilisesi konumundaki yapının inşa tarihi bilinmemekle birlikte, kaynaklarda bilinen en eski bahsi 1793 yılına aittir. 1821'de patlak veren Yunan İsyanı sırasında hasar görmesinin ardından, 1834 civarına kadar süren çalışmalarla yeniden inşa edildi. 1865'te, kasabadaki diğer kiliselerle birlikte Panayia Kilisesi'ne de bir çan kulesi eklendi. 1873'te tamamlanan Taksiyarhis Kilisesi, kasabanın katedrali hâline geldi. Panayia Kilisesi'nin zaman içerisinde harabeye dönüşerek kullanılmayacak hâle geldiği gerekçesiyle, 1834 civarında tamamlanan yapıya benzer bir şekilde yeniden inşa edilmesine yönelik 1882'de yapılan talep üzerine, 1883'te tamamlanan çalışmalar sonucunda aynı arsa üzerinde yeniden inşa edildi. Cumhuriyetin 1923'teki ilanı sonrasında atıl hâle geldi. 1944'te gerçekleşen depremde ağır hasar gören bina, 1954'te yıktırıldı. Kilisenin bulunduğu arsada günümüzde, enkaz yığınından oluşan bir harabe yer alır.Cumhuriyetin 1923'teki ilanı sonrasında atıl hâle düşen kilisenin narteks sütunları sökülerek 1927 yılında Edremit'e götürüldü.[1] Kulenin çanı, sivil savunma seferberliği" kapsamında

Yorum Ekle

Harita

Mithatpaşa, 10400 Ayvalık/Balıkesir
Panaya Kilisesi