Hamid-i Evvel Camii Beylerbeyi, 34676 Üsküdar/İstanbul

Hamid-i Evvel Camii





679 Yorumlar




Hamid-i Evvel Camii Beylerbeyi, 34676 Üsküdar/İstanbul




İşletme Hakkında

|

İletişim

Web Sitesi
Bizi Arayın
Beylerbeyi, 34676 Üsküdar/İstanbul

Saatler

Özellikler

  • Tekerlekli sandalyeye uygun giriş
  • Tekerlekli sandalyeye uygun park yeri




Önerilen Yorumlar

AHMET AYAZ HOCA
17.09.2023
Hamid-i Evvel Camii
İstanbul'da en sevdiğim, denize sıfır camilerden biri. Huzurlu, diğer turistik mekanlara göre tenha. Abdülhamit sultan, annesi için yaptırmış. Anadoludaki nadir camilerden. kesinlikle gezilmeli
Asya DEMİR
04.09.2023
Hamid-i Evvel Camii
ASYA19 Ağustos, 2016İstanbul Beylerbeyi sahilinde bulunan Hamid-i Evvel Camii, denize karşı olması nedeniyle boğaz gezinizde keyifli bir ziyaret ile doyulmaz bir deniz manzarası sunmaktadır. Eski Beylerbeyi (Istavroz) Sarayı’nın Hırka-i Şerif hücresi dairesinin bulunduğu yere, Sultan I. Abdülhamid tarafından annesi Rabia Sermi Sultan’ın anısına yaptırılmıştır.
Samet ERYİĞİT
30.08.2023
Hamid-i Evvel Camii
Harika bir camii. Atmaosferini anlatmaya kelimeler yetersiz kalıyor bi yerden sonra. Emirgan altında boğaza nazır şirin bir camii. Mutlaka görün derim.
Tamer Selcuk
26.08.2023
Hamid-i Evvel Camii
Osmanlı'nın selatin camilerinden biri. Boğazın kenarında denize sıfır harika bir yerde. Yapıda barok esintileri kendini belli ediyor.
Hilal Genc
19.08.2023
Hamid-i Evvel Camii
Üsküdar Beylerbeyi’nde Yalıboyu Caddesi üzerinde bulunan Hamid-i Evvel Cami, 1777-1178 yıllarında I. Abdülhamit tarafından annesi Rabia Şermi Sultan’ın anısına Baş Mimar Mehmed Tahir Ağa’ya inşa ettirilmiştir. Bina emini Şehremini Hafız El-Hac Mustafa Efendi’dir.Yapı 1810 - 1811 de bir değişikliğe uğramış Sultan II.Mahmut'un  buyruğuyla son cemaat yeri değiştirilerek yeniden yapılmıştır. Bu arada minaresi yıkılarak iki yeni minare inşa edilmiştir. Sultan II.Mahmut ayrıca bir muvakkithane ile deniz kıyısından dört cepheli çeşme yaptırmış. Caminin önündeki rıhtımı genişleterek duvarla çevreletmiştir. Beylerbeyi Camii 1969 esaslı bir onarım görmüştür. 13 Mart 1983 gecesi bitişiğindeki İsmail paşa yalısından çıkan yangın Beylerbeyi Camii ahşap kubbesini yanarak çökmesine neden olmuş ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından hızlı bir şekilde restore edilerek 29 Mayıs 1983 tarihinde tekrar ibadete açılmıştır.
Hakan Doğan
12.08.2023
Hamid-i Evvel Camii
İstanbul'un en güzel yalı camilerinden. I. Abdülhamid tarafından annesi Rabia Sermi Sultan adına 1777-1778 yıllarında yaptırılmış. Mimari Mehmet Tahir Ağa dır. 1810- 1894- 1969- 1983 ve 2013 yıllarında deprem, yangın zemin problemleri gibi sebeplerden tadilat ve restorasyonları yapılmıştır.
Cemil Bal
24.07.2023
Hamid-i Evvel Camii
Istanbul'da mutlaka görülmesi gereken bir cami. Manzarası çok güzel. Yanındaki cafelerde oturupta manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Vapur ile de ulaşım var.
REMZİ BALAY
20.07.2023
Hamid-i Evvel Camii
Üsküdar Beylerbeyi'nde Yalıboyu Caddesi üzerinde bulunanBeylerbeyi Camii diğer adıyla Hamid-i Evvel Cami, 1777-1178 yıllarında Osmanlı Padişahı l. Abdülhamit tarafından annesi Rabia Şermi Sultan'ın anısına Mimar Mehmed Tahir Ağa'ya inşa ettirilmiştir. Muhteşem Boğaziçi manzaralı Yalı ve külliye bir cami olan Hamid-i Evvel Camii, çevresinde hamam, sıbyan mektebi, muvakkithane ve iki çeşmesi bulunmakta. Barok üslupta inşa edilen cami, 1983 yılında çıkan yangında hasar görmüş, iki ay gibi kısa zamanda Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiş.
Fuat Berber
19.07.2023
Hamid-i Evvel Camii
Camii denize sıfır manzarayla çok güzel bir yerde inşaa edilmiş. 1. Abdülhamit tarafından varildesi için yaptırılmış olması ayrı bir güzel anlam taşıyor
Mehmet M
10.07.2023
Hamid-i Evvel Camii
1778 tarihinde Sultan I. Abdülhamit tarafından annesi Rabia Şermi Sultan’ın anısına dönemin Baş Mimarı Mehmet Tahir Ağa’ya inşa ettirilmiştir. Bina emini ise Şehremini Hafız el - Hac Mustafa Efendidir.CAMİNİN BANİSİ:Sultan I. Abdülhamit, 1725 yılında doğmuştur. 27. Osmanlı padişahı ve 106. İslam halifesidir. Sultan III. Ahmet'in oğlu ve Sultan III. Mustafa'nın kardeşidir. Sultan I. Abdülhamit, siyasi ve askeri ıslahatlara girişti. Bugün İstanbul Teknik Üniversitesi olarak bilinen okulu, Yeniçeri ocağına ve donanmaya yeni bir çehre kazandırmaya çalıştı. Yeniçerilerin sayımını yaptırdı ve gereksiz yere fazla para alanları tespit ettirdi. Bu faaliyetleri yürüten Sadrazam Halil Hamit Paşa, menfaati bozulanlar tarafından padişaha şikayet edildi. Sultan Abdülhamit'i devirerek onun yerine Selim'i tahta çıkarmak istediği suçlamasıyla, yaptığı tüm olumlu çalışmalara rağmen Halil Hamit Paşa, Sultan I. Abdülhamit'in emriyle idam edildi. Sultan I. Abdülhamit, bütün başarısızlıklara rağmen Osmanlı padişahları arasında iyi niyeti ve gayreti ile anıldı. Merhametli, nazik ve şevkatli kişiliğiyle takdir topladı. 1782 yılı yazında İstanbul'da çıkan yangında itfaiye işlerini bizzat kendisi yürütmesi sonucu halkın sevgisini de kazanmıştı. Padişah olduktan sonra, 49 yıllık saray hayatının ardından İstanbul'da sık sık dolaşmış, değişik semtleri ziyaret etmiş, farklı kıyafetlerle tebdil çıkarmıştır. Bunun yanında esnaf ve halkın derdini de dinlerdi. İstihkam okulu açılmıştır. Yeniçeri sayımı yapılmış ve ulufe alım-satımı yasaklanmıştır. Sürat topçuları ocağı genişletilmiş, lağımcı ve humbaracı ocakları ıslah edilmiştir.MİMARİ YAPI:Cami Barok üslupta olup taşıyıcı duvarları kesme taştan inşa edilmiştir. Merkezi tek kubbeli mihrap üstü yarım bir kubbe ile vurgulanmış sekizgen tabana oturan bir yapıdır. 55 pencereli ve iç mekanda kalem işleriyle süslü duvarlarda hem Osmanlı hem de Avrupa çinileri göze çarpar. Caminin 14.60x14.60m boyutlarına sahip ana mekanın tavan örtüsü bir tam ve beş yarım kubbe ile örtülü olup; kubbeli tavan örtüsü sıra dışı bir şekilde iki kasnağa oturtulmuş, üsteki kasnağın çevresini dolanan yirmi pencere ile kubbe aydınlığı sağlanmıştır. Sivri, yuvarlak, “S” ve “C” kıvrımlı dört farklı kemer örneğinin kullanılmıştır.Yapı 1810 - 1811 de bir değişikliğe uğramış Sultan II.Mahmut'un buyruğuyla son cemaat yeri değiştirilerek yeniden yapılmıştır. Bu arada minaresi yıkılarak iki yeni minare inşa edilmiştir. Sultan II.Mahmut ayrıca bir muvakkithane ile deniz kıyısından dört cepheli çeşme yaptırmış. Caminin önündeki rıhtımı genişleterek duvarla çevreletmiştir. Beylerbeyi Camii 1969 esaslı bir onarım görmüştür. 13 Mart 1983 gecesi bitişiğindeki İsmail paşa yalısından çıkan yangın Beylerbeyi Camii ahşap kubbesini yanarak çökmesine neden olmuş ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından hızlı bir şekilde restore edilerek 29 Mayıs 1983 tarihinde tekrar ibadete açılmıştır.

Yorum Ekle

Harita

Beylerbeyi, 34676 Üsküdar/İstanbul
Hamid-i Evvel Camii