Mansur Baba Türbesi Harput, Nizamettin Cd., 23350 Elâzığ Merkez/Elazığ

Mansur Baba Türbesi





67 Yorumlar




Mansur Baba Türbesi Harput, Nizamettin Cd., 23350 Elâzığ Merkez/Elazığ




İşletme Hakkında

MANSUR BABA TÜRBESİ | Kültür Portalı | Harput'ta bulunan eski adıyla Cami-i Kebir Mahallesi'ndeki bu zaviye, bugün halk arasında “Mansur Baba Türbesi” olarak bilinir. 16'ncı yüzyıla ait bir vakfiyesi mevcut olup bu tarihlerde yıllık geliri 8980 akç

İletişim

Bizi Arayın
Harput, Nizamettin Cd., 23350 Elâzığ Merkez/Elazığ

Saatler

Özellikler

  • Çocuklar için uygun




Önerilen Yorumlar

İlter Güvendik
23.10.2023
Mansur Baba Türbesi
Baba Mansur Ocağı Alevi ocaklarından biridir; kaynaklara göre Baba Mansur, Hoca Ahmed Yesevî'nin öğrencilerindendir; ölümü 1197-98 olarak kabul edilmektedir.
Onur GÜNGÖR
20.08.2023
Mansur Baba Türbesi
Harput' ta bulunan eski adıyla “Cami-i kebir mahallesindeki bu zaviye bugün halk arasında “Mansur Baba Türbesi” olarak bilinir. 16 YY.’a ait bir vakfiyesi mevcut olup bu tarihlerde yıllık geliri 8980 akçedir.” Rivayete göre Şahende isimli bir kadının gördüğü rüya üzerine Harput’un manevi büyüklerinden Beyzade efendinin huzurunda yapılan kazıda büyük bir lahit meydana çıkmış ve içinde bir erkek, bir kadın ve iki de çocuk mezarının bulunduğu görülmüştür.” Erkeğin mezarı açıldığında çürümemiş bir cesetle karşılaşılmış ve durum telgrafla Meşihat’a (Şeyhülislamlık) bildirilmiş ve gelen cevap üzerine bir türbe yaptırılmış ve “mezar taşına atfen” türbeye Mansur Baba adı verilmiştir. Kimi kaynaklara göre türbedeki mezarların Artuklu hanedanına ait olabileceği ifade edilmektedir. Yeniden onarılan ve ziyarete açılan Mansur Baba türbesi sekizgen planlı olup iç kısmı orijinal şeklini muhafaza etmektedir. Üst örtü sistemi sonradan yapılmıştır. İki katı anıtsal bir yapıdır.
Muhammed Yusuf
17.08.2023
Mansur Baba Türbesi
Ahmet Yesevi Hz.'in ilk hocasınım oğlu. Kabrinin bulunuş hikayesi ibretlik. Alt türbe kısmı açık.
mustafa serhat atalay
09.08.2023
Mansur Baba Türbesi
Horasan dan Anadoluya yolu düşen bir gönül eri.
Hakan Arpa
27.07.2023
Mansur Baba Türbesi
mansur-baba-1.jpgHarput Kalesi’ne giden yolun solunda bulunan Mansur Baba Türbesi, sekizgen planlı olup duvarları kesme taştan yapılmıştır. İç kısmı orijinal şeklini muhafaza etmekte olan iki katlı anıtsal yapının üst örtü sistemi sonradan yapılmıştır. İçerisinde Mansur Baba ve ailesine ait olduğu bilinen dört sanduka bulunmaktadır. “Cami-i kebir mahallesinde bulunan bu zaviye bugün halk arasında “Mansur Baba Türbesi” olarak bilinir. 16. yüzyıla ait bir vakfiyesi mevcut olup bu tarihlerde yıllık geliri 8980 akçedir.”Rivayete göre Şahende isimli bir kadının gördüğü rüya üzerine Harput’un manevi büyüklerinden ve keşif ehli Beyzâde Efendi’nin ve bir grup insanın huzurunda yapılan kazıda büyük bir lahit meydana çıkmış ve içinde bir erkek, bir kadın ve iki de çocuk mezarının bulunduğu görülmüştür. Erkeğin mezarı açıldığında çürümemiş bir cesetle karşılaşılmış ve durum telgrafla Meşihat’a bildirilmiş ve gelen cevap üzerine bir türbe yaptırılmış ve “mezar taşına atfen” türbeye Mansur Baba adı verilmiştir. Sekizgen planlı yapının üst örtü sistemi, 1976 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından piramidal bir çatı ile örtülmüştür.
enis özdemir
23.07.2023
Mansur Baba Türbesi
Hoca Ahmet Yesevi'nin ilk hocası olan ve Kazakistan Türkistan'da kadim Otrar kenti yakınlarında türbesi olan Seyyid Aslan Baba'nın öğrencisi Ahmet Yasevi'ye emanet ettiği ve Yasevi'nin Anadolu'ya giden Türkmen aşiretleriyle gönderdiği, 1198'de Harput'ta vefat eden oğlu Seyyid Baba'nın türbesi gövdesi ve çatışı sekizgen planlı, sarı kesme taştan, iki katlı olarak sonradan Osmanlı döneminde yapılmış. Artukoğullarınca yapılan orijinal türbe 1234'te Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından şehrin zaptı sırasında tahrip olmuş. 1514'te varlığı bilinen türbe, zaviye ve mescit yıkılıp uzun yıllar arsa olarak kalmış. Daha sonra, rivayete göre üzerindeki eski bir evde oturan kadının rüyasına giren ak sakallı bir zat kadına, üzerime pis su döküyorsunuz, ya dökmeyin yada yerimi değiştirin demesi üzerine kadın beyzadeye gidip durumu anlatmış. Yapılan kazıda içinde çürümemiş erkek cesedi bulunan, taşında Baba Mansur yazan büyük bir lahit ve iki çocuk mezarı çıkmış. Saray tarafından türbe ve yanına bir zaviye yapılmış
SADIK BAYDERE
22.07.2023
Mansur Baba Türbesi
Hoca Ahmet Yesevi'nin ilk hocası olan ve Kazakistan Türkistan'da kadim Otrar kenti yakınlarında türbesi olan Seyyid Aslan Baba'nın öğrencisi Ahmet Yasevi'ye emanet ettiği ve Yasevi'nin Anadolu'ya giden Türkmen aşiretleriyle gönderdiği, 1198'de Harput'ta vefat eden oğlu Seyyid Baba'nın türbesi gövdesi ve çatışı sekizgen planlı, sarı kesme taştan, iki katlı olarak sonradan Osmanlı döneminde yapılmış.Artukoğullarınca yapılan orijinal türbe 1234'te Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından şehrin zaptı sırasında tahrip olmuş. 1514'te varlığı bilinen türbe, zaviye ve mescit yıkılıp uzun yıllar arsa olarak kalmış. Daha sonra, rivayete göre üzerindeki eski bir evde oturan kadının rüyasına glren ak sakallı bir zat kadına, üzerime pis su döküyorsunuz, ya dökmeyin yada yerimi değiştirin demesi üzerine kadın beyzadeye gidip durumu anlatmış. Yapılan kazıda içinde çürümemiş erkek cesedi bulunan, taşında Baba Mansur yazan büyük bir lahit ve iki çocuk mezarı çıkmış. Saray tarafından türbe ve yanına bir zaviye yapılmış.
Erol Sarı
22.07.2023
Mansur Baba Türbesi
Elazığ ilinin tarihi Harput merkezinde bulunan bir kümbet yapı daha. Horasan erenlerinden. Tesadüfen bu bölgede 4 lahit bulunur ve araştırma neticesinde bunun, Horasan'dan gelen Hoca Ahmed Yesevi'yi koruyup kollayanlardan ve yetiştirenlerden Mansur ve ailesine ait olduğu tespit edilir. (Aynı Amasya'daki 8 mumyalanmış lahit buldukları gibi)Bu arada bu kişinin, Ehli beyt seceresinden geldiği söylenen Baba Mansur" ile ilgisi yoktur.Üst katı mescit
Gezen Adım (gezenadim)
19.07.2023
Mansur Baba Türbesi
Aslan babanın oğludur, Aslan baba talebelerinden Ahmet Yesevi hz. Ne emanet etmiştir Mansur Babayı, Mansur baba Ahmet Yesevi hz yanında yetişmiştir.

Yorum Ekle

Harita

Harput, Nizamettin Cd., 23350 Elâzığ Merkez/Elazığ
Mansur Baba Türbesi