Uzun Köprü (Ergene Köprüsü) Büyük Şehsuvarbey, 22350 Uzunköprü/Edirne

Uzun Köprü (Ergene Köprüsü)





373 Yorumlar




Uzun Köprü (Ergene Köprüsü) Büyük Şehsuvarbey, 22350 Uzunköprü/Edirne




İşletme Hakkında

Dünyanın En Uzun Taş Köprüsü: Uzunköprü | Dünyanın En Uzun Taş Köprüsü: Uzunköprü

İletişim

Bizi Arayın
Büyük Şehsuvarbey, 22350 Uzunköprü/Edirne

Saatler

Özellikler

  • Tekerlekli sandalyeye uygun giriş
  • Çocuklar için uygun




Önerilen Yorumlar

ERDEM GUNDUZ
14.10.2023
Uzun Köprü (Ergene Köprüsü)
1426-1443 yıllarında Osmanlı padişahı 2. Murat tarafından dönemin baş mimarı Müslihiddin'e yaptırılmış, dünyanın en uzun taş köprüsü. Köprü, 1392 metre uzunluğunda ve 6,80 metre genişliğinde.
Olcay Atay
05.10.2023
Uzun Köprü (Ergene Köprüsü)
köprü şu anda restorasyonda. gelecek olanlara duyurulur. uzunköprü şehrini imar eden sultan 2. murat tarafından mimar müslihiddin ağa'ya 1427 ile 1444 yılları arasında yaptırılmıştır. köprünün başlangıç yerinin şu andaki Atatürk anıtı olduğu düşünülmektedir. yapılan restorasyonlar neticesinde köprü biraz kısaltılmış olup köprünün şu andaki başlangıç kotuna 1908 yılında hürriyet abidesi dikilmiştir. nehrin aktığı büyük kemerin iki yüzünde de çeşitli fil süslemeleri ve figürler mecvuttur. bu figürlerin köprünün yapımı esnasında mı yoksa daha sonraki onarımlarda mı yapıldığı bilinmemekle birlikte şahsi tahminim figürlerin kilit taşı gibi sonradan konulamayacak taşların üzerinde olması nedeniyle ilk yapım esnasında işlenmiş olduğunu düşünüyorum. köprü kesme taşları gayet planlı olup dimetoka ve kuleliburgazdaki taş ocaklarından getirilmiştir. bölge jeolojk açıdan 4. derece deprem bölgesi olması ve fay hatlarına uzak bir konumda yer alması nedeniyle köprü ayaklarında deprem nedeniyle ötelenme veya eser üzerinde yapısal hasar yoktur.
Gönül Helvacı
09.09.2023
Uzun Köprü (Ergene Köprüsü)
Tarihi Uzun Köprüyü görmek için gittim ve büyük hayal kırıklığına uğradım. Görsellerdeki köprüyle alakası yoktu. Ve etrafı çöp içindeydi. Tarihi kulenin etrafı tahta perde ile kapatılmıştı 3 senedir tadilattaymış esnaf dert yandı. II. Murat Han'ın heykeli minibüs durağına konmuş insanlar umursamaz tavırlarda fotoğraf çekiyorsunuz bön bön bakıyorlar. İlçenin içi ikinci dünya savaşından çıkmış gibi harabe virane.Değerlerimize neden bu kadar duyarsızız? Anadolu'da ki intizamı bakımı ilgiyi görünce insan Trakya'nın bu haline bakıp hayıflanıyor..Trakya doğa olarak çok güzel. Lütfen biraz ilgi lütfen!!
Refik Arda
10.08.2023
Uzun Köprü (Ergene Köprüsü)
Uzunköprü, Edirne İli, Uzunköprü İlçesi, Ergene Nehri üzerinde, Osmanlı Devletinin altıncı padişahı Sultan II. Murat döneminde, Mimar Muslihiddin tarafından, 1427-1443 yılları arasında inşa edilmiştir. 1270,41 m. uzunluğu ve 174 kemeri ile dünyanın günümüze ulaşan en uzun taş köprüsü olma özelliğine sahiptir.
Mustafa ÖZKUL
02.08.2023
Uzun Köprü (Ergene Köprüsü)
Halen faaliyette olan 500 yıllık taş köprü...
Abdurrahim Vural
28.07.2023
Uzun Köprü (Ergene Köprüsü)
Köprü restorasyon sürecinde bu kısımdaki giriş askeriyenin önünde olduğu için beş dk bile durdurmuyorlar.II. Murad döneminde 1427 yılında yapımına başlanan köprü on altı yılda bitirilmiş ( 2 küsür senede bittiği de söyleniyor) ve 1443 yılında hizmete girmiştir.Dünyanın en uzun taş köprüsüdür.Uzunköprü'nün ustası Muslihittin Bey’dir.Edirne Salnamesi’nde 1392 metre uzunluğunda, 5.50 metre genişliğinde olduğundan bahsedilen köprünün, bugünkü uzunluğu 1272 metredir. Genişliği ise 1964 onarımında iki yanına balkon biçiminde genişlemeler yapılarak 6.80 – 6.90 metreye çıkarılmıştır. İlk yapımında 174 yüksek kemerli olan köprünün, günümüzde 164 yüksek kemeri ayaktadır.Edirne Salnamesi’nde 1392 metre uzunluğunda, 5.50 metre genişliğinde olduğundan bahsedilen köprünün, bugünkü uzunluğu 1272 metredir. Genişliği ise 1964 onarımında iki yanına balkon biçiminde genişlemeler yapılarak 6.80 – 6.90 metreye çıkarılmıştır. İlk yapımında 174 yüksek kemerli olan köprünün, günümüzde 164 yüksek kemeri ayaktadır.
fatih boran Berber
22.07.2023
Uzun Köprü (Ergene Köprüsü)
Güzelim köprü devre dışı bırakılmış içler acısı bir halde konuyu gündem yapmak gerek.Eski güzelliği tarihte kalmış yazık günah. Avrupa da olsa Ergene nin suyu sırf bu köprü için bile olsa kesilmez önüne set çekilmezdi. Ne tarih bilincimiz var, ne arkeoloji, ne de çevre düzenlemesi. Çok üzgünüm
Emrah SARISOY
21.07.2023
Uzun Köprü (Ergene Köprüsü)
Adı ile anılan uzun köprü tarihi bir şaheser.Dibindeki Ergene nehir temiz olsa keşke çok kötü kokuyor.Çok kirli, çevresine düzgün bir bakım yok. Turistik bir mekan ama tursit çekemiyor.Bakim yok, çevresi kötü tarihine sahip çıkma yok...
İbrahim Yildiz
20.07.2023
Uzun Köprü (Ergene Köprüsü)
Türkiye'nin ve Edirne'nin en önemli kültür miraslarından biri olan Uzunköprü...II. Murad döneminde 1427 yılında yapımına başlanan köprü on altı yılda bitirilmiş ve 1443 yılında hizmete girmiştir.Dünyanın en uzun taş köprüsüdür.Uzunköprü'nün ustası Muslihittin Bey’dir. (Ustamızın isminin Milli Eğitim Müdürlüğümüzce bir okula verilmesi ayrıca takdire şayandır.)Edirne Salnamesi’nde 1392 metre uzunluğunda, 5.50 metre genişliğinde olduğundan bahsedilen köprünün, bugünkü uzunluğu 1272 metredir. Genişliği ise 1964 onarımında iki yanına balkon biçiminde genişlemeler yapılarak 6.80 – 6.90 metreye çıkarılmıştır. İlk yapımında 174 yüksek kemerli olan köprünün, günümüzde 164 yüksek kemeri ayaktadır.Ergene kesimine rastlayan büyük gözlerin sağ ve solunda, boşaltma gözleri yer almaktadır. Köprünün toplam yedi boşaltma gözü bulunmaktadır. Köprü ayaklarında ve kemer kilit taşları üzerinde güç ve kuvveti sembolize eden bir takım hayvan figürleri ve stilize bitki motifleri bulunmaktadır. Burada yer alan hayvan figürlerinden aslanın arka ayakları arkasında Ay’ı temsil eden kadın başı görülmektedir. Bu betimleme ile aynı yüzde aksi içerisinde lale motifi de yer almaktadır. Ayrıca diğer yüzde, yine gücü ve uzun yaşamı sembolize eden fil betimi görülmektedir.Köprübaşında yer alan ve sonradan taşınan çeşmesinin üzerinde orijinal hali Yunan işgalinde kazınmış olan Sultan II. Mahmud’un onarım yazıtını temsilen, günümüzde bu bölüme yeni harflerle yazılmış bir mermer kitabe koyulmuştur. Tamir kitabesinin alt ve üst kısmında “S” ve “C” kıvrımları ve gül motifleri mevcuttur.Günümüzde halen kullanılmakta olan köprünün, 2.55 metre yüksekliğinde, 4.50 metre genişliğinde üçgen biçimli tarih köşkü ve iki balkonu bulunmaktadır.Köprünün restorasyonu Karayolları Genel Müdürlüğünce 2014 programına alınmıştır.Köprü, Edirne Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulunca 16/07/2010 tarihinde tescil edilmiştir.
Orhan yeşilyurt
19.07.2023
Uzun Köprü (Ergene Köprüsü)
Tarihe meydana okuyarak hala karayolu olarak hizmet eden köprü,Edirne'de, Ergene Nehri üzerinde, Anadolu ile Balkanları birbirine bağlayan tek köprü ve dünyanın en uzun taş köprüsü olma özelliğini taşıyan tarihi köprüdür.

Yorum Ekle

Harita

Büyük Şehsuvarbey, 22350 Uzunköprü/Edirne
Uzun Köprü (Ergene Köprüsü)