MİMAR SİNAN KÖPRÜSÜ Dere, Dere Sk. No:2, 39770, 39770 Lüleburgaz/Kırklareli

MİMAR SİNAN KÖPRÜSÜ





10 Yorumlar




MİMAR SİNAN KÖPRÜSÜ Dere, Dere Sk. No:2, 39770, 39770 Lüleburgaz/Kırklareli




İşletme Hakkında

|

İletişim

Web Sitesi
Bizi Arayın
Dere, Dere Sk. No:2, 39770, 39770 Lüleburgaz/Kırklareli

Saatler

Özellikler

  • Çocuklar için uygun




Önerilen Yorumlar

ASAF ÇOKSOY
08.10.2023
MİMAR SİNAN KÖPRÜSÜ
Lüleburgaz Mimar Sinan köprüsü üzerinden bir görüntü.
Erdinç Hancıoğlu
19.09.2023
MİMAR SİNAN KÖPRÜSÜ
Çok güzel tarihi bir köprü. Maalesef etrafında otlar çöpler dolu. Köprüyü yandan görmemiz mümkün olmadı. Lüleburgaz belediyesi nde tebrik ediyorum bu kadar kötü olmuş bu iş
Abdurrahim Vural
24.08.2023
MİMAR SİNAN KÖPRÜSÜ
Sokullu Mehmet Paşa tarafından Mimar Koca Sinan’a yaptırılan Lüleburgaz Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi ile birlikte 1569-1570 yıllarında yapılmıştır. Çevre taşları ince yonu, menba tarafındaki orta ayak detayları sağlamdır. Mansap tarafında, muntazam on iki köşeli bir planın yarısı üzerine resmedilen piramitten oluşan kısım, Lüleburgaz tarafında olan ayakta ilk şeklini muhafaza etmektedir. Diğeri ise sonradan ehil olmayan ustalarca, piramit yerine koni şeklinde yapılmıştır. Halen kullanılmakta olup, İstanbul-Edirne asfaltı İlçe dışına alındıktan sonra bu köprünün yükü azalmıştır.Köprünün yapılış amacı; kervan ve posta yolları üzerindeki suları aşmak için yapılmıştır. Aynı zamanda 16'ncı yüzyılda Osmanlı Devleti'nin yaptığı seferlere hizmet etmektir. Osmanlı Devleti zamanında sefere çıkan ordu bünyesinde yüzlerce inşaat ustası bulunuyordu. Bu ustalar, mimarbaşının seçtiği hassa mimarlarından birinin emri altında orduda görev yapmaktaydı. Strateji icabı yapıları ve köprüleri bu ekip yapmaktaydı. Bu köprülerin bir kısmı acelece ahşaptan yapılmaktaydı. Ancak Batı sefer yolları üzerinde bulunan Harami deresinde Kapı Ağası, Büyük Çekmece, Silivri, Lüleburgaz Sokullu Mehmet Paşa, Alpullu’da Sinanlı, Cisri Mustafa Paşa Köprüsü ile Visograd’ta Vizir-i Azam Mehmet Paşa ve Mostar Köprüsü sağlam işçilikle yapılmış, günümüze değin gelebilen köprülerdir. Lüleburgaz Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü de batı seferlerine çıkan orduya hizmet etmesinin yanında, imar faaliyetlerinin içinde yer almasıyla önemlidir.
Deli Balta
21.07.2023
MİMAR SİNAN KÖPRÜSÜ
1570 yılından beri ayakta olan değeri pek bilinmeyen ender tarihi eserlerimizdendir. Çok kişinin bilmediği, ustasının dehasını yansıtan pek bilinmeyen bir özelliğini paylaşmak isterim. Köprüyü incelerseniz, kemerlerin altında ufak pencereler görürsünüz. Köprünün dere içinde kalan kemerlerin içi boş olarak inşaa edilmiş olup dere debisi yükselince bu pancerelerden küprü ayaklarına dolan su köprüye ek baskı uygulayarak olası bir yıkımın önüne geçmeyi hedeflemektedir. Görünüşe göre de geçen 452 yıl da işini layıkıyla yapmıştır. Nur içinde yatsınlar.
Osman Malcher
07.07.2023
MİMAR SİNAN KÖPRÜSÜ
Interessanterweise steht bei jeder Mimar Slnan Brücke eine Moschee

Yorum Ekle

Harita

Dere, Dere Sk. No:2, 39770, 39770 Lüleburgaz/Kırklareli
MİMAR SİNAN KÖPRÜSÜ