ÇANDIR KALESİ Çandır, 33250 Toroslar/Mersin

ÇANDIR KALESİ





67 Yorumlar
  • Çarşamba24 saat açık
  • Perşembe24 saat açık
  • Cuma24 saat açık
  • CumartesiKapalı
  • PazarKapalı
  • Pazartesi24 saat açık
  • Salı24 saat açık




ÇANDIR KALESİ Çandır, 33250 Toroslar/Mersin




İşletme Hakkında

PAPERON KALESİ - ÇANDIR KALESİ | Kültür Portalı | Bu kale Ermeni kaleleri arasında mimari açıdan en zengin ve tarihi en karışık olanıdır. Ancak kalenin tarihi Ermenilerden daha eskilere gitmektedir. Buranın Bizans kalesi Papirion veya Papurion olabileceği ileri sürülmektedir. 14'&uum

İletişim

Saatler

  • Çarşamba24 saat açık
  • Perşembe24 saat açık
  • Cuma24 saat açık
  • CumartesiKapalı
  • PazarKapalı
  • Pazartesi24 saat açık
  • Salı24 saat açık

Özellikler

  • Tekerlekli sandalyeye uygun giriş
  • Tekerlekli sandalyeye uygun park yeri




Önerilen Yorumlar

Selman GÜNGÖR
09.10.2023
ÇANDIR KALESİ
Çandır Kalesi Herşeyi ile Muhteşem bir Kale Malesef Koruyamamışız
lezgin tumak
27.09.2023
ÇANDIR KALESİ
Görülmesi gereken bir yer Fakat Yolları çok berbat hiçbir hizmet yok Herhangi bir uyarıcı tabela yok yollarda İnşallah kısa bir sürede düzgün bir yol ve uyarıcı yol gösteren tabela yaparlar
ismail demi
22.09.2023
ÇANDIR KALESİ
Gitmeye deymez yol çok kötü ve kaleye cikilmasi zor
Emirhan SARICA
17.09.2023
ÇANDIR KALESİ
Ermeni kaleleri arasında mimari açıdan en zengin ve tarihi en karışık olanıdır. Ancak kalenin tarihi Ermenilerden daha eskilere gitmektedir. Buranın Bizans kalesi Papirion veya Papurion olabileceği ileri sürülmektedir. 14'üncü yüzyılın ortalarında kısa bir süre Karamanoğulları tarafından işgal edilmiş, 14'üncü yüzyılın sonlarında ise Memlükler’in eline geçmiştir.Kalenin önemli özelliği kapısıdır. Kaleye çıkmak için iki kıvrımlı yaklaşık 172 basamaktan oluşan bir merdiven kullanılmaktadır. Birinci kıvrıma yaklaşık 1.30 santimik yükseklikteki bir açıklıktan girilmektedir. Güneybatı tarafında kısmen yontulmuş bir kapıdan doğal bir su havzasına giden merdivenler görülmektedir. Bu oyuk bir sarnıça dönüştürülmüştür. Batı tarafında ise sarnıça su taşımak için kemer yapılmıştır. İlk merdiven basamaklarının olduğu yerin doğu tarafı duvarla korunmuştur. Ancak bu duvar yıkıldığı için demir korkuluk yapılmıştır. Merdivenin birinci kısmının sonunda yuvarlak pervazlı bir kapı sonrada bir koridor görülür. Bu koridorun duvarları uçurumun kenarına dayanmıştır. Bu tarz giriş pek rastlanmayan bir özelliktir. Sadece Dağlı Kalesi’nde böyle koridorlu merdivenli giriş bulunmaktadır. Merdiven basamaklarının yok olan taş basamakları yerine bazı yelerde demir basamaklar yapılmıştır.Zirvedeki kale içerisinde yer alan kalıntılardan en dikkat çekici olanı kuzeybatıdakidir. Burada kilise kalıntısı ve iki katlı bir yapı kompleksi yer almaktadır. Yapı kompleksine ait büyük odalar arasında kemerli geçiş kapıları, sağlam durumda olan diğer odalardaki süsleme unsurları ve boya izleri hala görülebilmektedir. Üst kat odalarına küçük bir merdivenle çıkılmaktadır. Bu katta kuzeybatı kenardan güneye doğru ilerleyen yapıların tahrip olduğu görülmüştür, Ayrıca bütün bu yapı kompleksini çevreleyen geniş alanın duvar kalıntılarına da yer yer rastlanmaktadır. Kilisede bulunan taş işçiliği 11'inci yüzyıl özelliği taşımaktadır. Apsis kenarlarındaki yan odalarda yer alan iki katlılık bölgede pek görülmeyen özelliktir. Çok tahrip olmuş kilisedeki taşlarda yer alan motifler görülmeye değerdir ve kalenin doğusunda yer alan Kızlar Manastırı’ndaki kilise ile benzerlik göstermektedir. Son zamanlarda bu bölgedeki yapılarda özellikle kuzeybatı dış cepheden görülen kısımda yoğun yıkılmalar meydana gelmiştir. Kaleye ait diğer yapı grupları yoğun bitki örtüsünden görülemese de tespit edildiği kadarıyla güneydoğu kesimde sivil halkın ikamet ettiği bazı yapı kalıntıları, tahrip olmuş bir kilise kalıntısı, sarnıçlar, duvar kalıntıları ve bir lahit bulunmaktadır.
Özgür COŞGUN
13.09.2023
ÇANDIR KALESİ
Görülmesi gereken güzel ve bakir bir yer. Tarih tabelaları olmayışı ve bakımsızlığını saymazsak güzel diyebiliriz.
Hayrullah Ünal
20.08.2023
ÇANDIR KALESİ
474 ve 491 yılları arasında hüküm süren ve çeşitli karışıklıklarla uğraşmak zorunda kalan Doğu Roma imparatoru Zeno 475 yılında başkentten kaçıp, geçici bir süre için Paperon adlı bir kaleye saklanmıştı. Bu kalenin Çandır kalesi olduğunu düşünülmektedir. Çok stratejik bir noktada kurulmuş olan kale sonraki yüzyıllarda da kullanıldı ve 12. ve 14. yüzyıllar arasına Kilikya Ermeni Krallığının en önemli kalelerinden biri oldu. Kalenin önemi İç Anadolu'ya ve doğudaki Namrun'a giden yolları denetleyen konumundan kaynaklanıyordu. Kale daha sonra sırasıyla Karamanoğulları, Memluklar ve Osmanlılar eline geçmiştir. Detaylı bilgi için Youtube kanalıma bakınız.
Esra Atilla
02.08.2023
ÇANDIR KALESİ
Çok begendim mükemmel manzarası harika yapılar var ama bakımsızlıktan çoğu bolum göçmüş acil restorasyon gerekiyor
Ayas
27.07.2023
ÇANDIR KALESİ
Ayvagediğinin çıkışından başka hiç bir yerde tabela yok..Yollar ilerde çatallanıyor. İnsan hangi yola gireceğini bilmiyor..Tabela koymak bu kadar zor bir işmi anlamıyorum..Yetkililerin bir an önce bu soruna el atıp çözüm getirmelerini diliyorum..
Gökhan Güven
25.07.2023
ÇANDIR KALESİ
Gidilmeye değer bir yer. Yolu Çandır köyü tarafından gidilirse daha iyi. Citroen C4 ile gittik. Kale girişinin önüne kadar gitmek mümkün. Bu tarih itibariyle... Çünkü ilerleyen zamanlarda ne olur bilmiyorum. Yol ve kale bakımı 10 üzerinden 0. Kale aslında çok özel bir yer. Tarihinin 14.yy a dayandığı söyleniyor. Estetik olarak çok güzelmiş ama çoğu gitmiş azı kalmış. Merdivenler tırmanmaya müsait. Çocuklar da çıkabilir. Kalenin olduğu yerde imkanlar sıfır. Tuvalet çeşme hiçbir şey yok. Ona göre gidilmesi gerekir. Manzarası harika. Gidilmesi zor olduğu için doğallığı bozulmamış ve bir o kadar da terk edilmiş. Kamp için kale girişi uygun bir yer.
Selçuk DEMİR
22.07.2023
ÇANDIR KALESİ
Önce gözde kalesine gittim ardından gelmişken Çandır kalesine gideyim dedim. Yolda tabela yok, yol kenarında denk geldiğim köydekilere sordum ama nafile gidiş yolunu bulamadım. Orman yolundan tesadüf eseri asfalt yola çıkıp geri döndüm :)

Yorum Ekle

Harita

Çandır, 33250 Toroslar/Mersin
ÇANDIR KALESİ