Manazan Mağaraları (Caves) 70000 Taşkale/Karaman Merkez/Karaman

Manazan Mağaraları (Caves)





385 Yorumlar




Manazan Mağaraları (Caves) 70000 Taşkale/Karaman Merkez/Karaman




İşletme Hakkında

|

İletişim

Web Sitesi
Bizi Arayın
70000 Taşkale/Karaman Merkez/Karaman

Saatler

Özellikler

  • Tekerlekli sandalyeye uygun giriş
  • Çocuklar için uygun




Önerilen Yorumlar

Süleyman Alkan
11.10.2023
Manazan Mağaraları (Caves)
Taşkale Tahıl Ambarlarına giderken yol kenarında görebileceğiniz ve ücret ödemeden gezebileceğiniz tarihi yerleşim yeridir. Yapılan bir merdivenle mağaralara çıkış sağlanmıştır. Manazan Mağaraları, yumuşak kireçtaşı arazide, yüksek bir kaya kütlesinin insan eli ile oyularak beş katlı toplu meskenler oluşturulmasıyla meydana gelmiş yerleşim alanıdır. İçerisinde pek çok odacık bulunmaktadır. halindedir. İlk iki kat doğu batı yönünde hücre şeklinde birçok odacıktan oluşmaktadır.Geçerken uğrayıp ziyaret etmenizi öneririm.
Muhammed Boşnak
01.10.2023
Manazan Mağaraları (Caves)
Kayaları oymak suretiyle yapılmış muhteşem meskenler. Ayrıca Taşkale tahıl ambarları ve İncesu mağarası gibi görülmesi gereken yerlerin yol üstünde bulunması nedeniyle burayı hoş bir gezi rotasına dahil etme imkanınız oluyor. Karaman'a yolu düşenlerin gezmesini ve görmesini tavsiye ederim.
Özgür AYAZ
02.09.2023
Manazan Mağaraları (Caves)
Taşkale Tahıl ambarlarına giderken yol üzerinde, mutlaka uğrayın. Girişi ücretsiz. Merdivenleri biraz yorucu ama değer. Merdivenleri çıktıktan sonra 2 katlı, yine merdivenle çıkılan bir yerleşim yeri var. İçerisinde ışıklandırma yok, karanlık tünellerden ilerleyip yine etafı tamamen karanlık olan 2 tane merdivenden 2. Kata çıktığınız bir yer var, oraya telefonun flaşını açıp mutlaka çıkın. Yukarıda 100-200 kişilik salon tarzı büyük bir oda ve odacıklar var. Buraya çıktığınızda havanın serin olduğunu farkedeceksiniz. Bu kaya yapısından dolayı sıcaklık tüm sezon sabit kalıyormuş, bu da yiyeceklerin bozulmasını engelliyor. Tahıl ambarları da aynı kayalara oyulmuş zaten. Amaç yiyeceklerin, nemsiz ve sabit sıcaklığı olan bir ortamda bozulmadan uzun süre korunması. Karaman Müzesindeki ölünün bedeni de bu tarz bir yapıdan çıkarılmış, mumyalama işlemi yapılmadığı halde cesedin bozulmamasını sağlayan şey bu sabit sıcaklık ve nemsiz ortam.Bölgede Manazan Ören Yeri, Tahıl Ambarları ve İncesu mağarası mutlaka gezilmeli. Üçü de ücretsiz.
selim biçer
30.08.2023
Manazan Mağaraları (Caves)
Bilinen 4 katlı bir yeraltı şehri altlarda da katlar vardır muhtemelen mağara demek yanlış insan eliyle oyulmuş şehir adeta tavsiye ederim
Cumali Güler
14.08.2023
Manazan Mağaraları (Caves)
Kapadokya tarzı 3 kattan oluşan bir mağara. Zamanında yerleşim yeri olarak kullanılmış. Taşkaleye giderken yol üstünde uğrayabilir.
Sedat Kuş
03.08.2023
Manazan Mağaraları (Caves)
Karaman'a gelmişken mutlaka gidip görülmesi gereken yerlerden biri, aynı yolun devamında da Taşkale tahıl ambarları ve taş Kale köyü bulunmaktadır. Bölgede çok nadir görülen yeşillik ve doğa güzellikleri mevcut. Tavsiye ederim.
necati alodali
28.07.2023
Manazan Mağaraları (Caves)
MANAZAN MAĞARALARIKaraman'a 40 km. mesafede Yeşildere ve Taşkale köyleri arasında bir vadiye bakan yamaçta yer almaktadır. Güvenlik ve koruma amaçlı yapıldığı düşünülen mağaralar vadiye hakim bir konumdadır.6-7. Yüzyıllarda yapıldığı düşünülen ve yer yer 3 - 4 kattan oluşan mağaralar zinciri. Kayaların kireçtaşı ve killi olan özellikleri ile mağaralardaki hava sirkülasyonu ve sabit ısı düzeyi ile odalarda, at meydanı bölümünde ve ölüler meydanında bulunan objeler yüzyıllardır bozulmadan ulaşmış; bir kısmı Karaman Müzesinde sergilenmiştir.
Abdullah Altınsoy
24.07.2023
Manazan Mağaraları (Caves)
Yoldan acaba gitmeye degermi diye düşündüğünüz yapı içerisine girince degecegini anlıyorsunuz.Yolda Yeşildere kilise camii var Roma yapısı mutlaka onuda görmenizi tavsiye ederim. İncesu mağarasına gitmediğime pişman oldum.Muzede buradan çıkan manazan kizinida gördüğünüz zmaam iyiki diyeceksiniz
Alp Ekşi
23.07.2023
Manazan Mağaraları (Caves)
Bazı yerleri kapadokyayı andıran ilginç mağara oluşumları.Biraz başıboş kalmış malesef..Taşkale Kasabası sınırları içerisinde bulunan ve Yeşildere Vadisinin kuzeyindeki kireç taşı arazide yüksek bir kaya kütlesine, tamamen insan eli ile oyulmuş beş katlı toplu meskenlerden oluşmaktadır.
Bartu Bugatur
19.07.2023
Manazan Mağaraları (Caves)
Bugün yolculuğumuz Konya'dan yaklaşık 150, Karaman'dan 40 km mesafede Manazan Mağaraları.Konya-Karaman yolu üzerinde Karaman'ı da geçtikten sonra sağa ayrılan tek şerit Yeşildere yolu üzerinden motor ile Manazan Mağaralarına ulaştık. Manazan mağaraları Kapadokya'da benzerleri bulunan kalker oyuntu ve oyulduktan sonra hava ile temas edince süratle sertleşen kaya oyuntulardan teşekkül ettirilmiş yaşam alanları. 6 ve 7. yüzyıla tarihlenen Doğu Roma döneminde oluşturulduğu zannedilen kaya labirentleri, ibadet alaları, küçük odacıklardan oluşan otel benzeri toplu yaşam alanları ve yine yeraltı mezarları ile tam bir kompleks. 5 katmandan oluşan yatay mekanlar birbirlerine dar dikey tüneller ve havalandırma bacaları ile bağlanarak güvenlik sağlanmış. En üst katman bir sarnıç odası olarak oyulmuş ve süzülen yağmur suları oluklar ile alt katmanlara ulaştırılmış. At Meydanı adı verilen meydan, şimdilerde yıkık olan girişten atlar için ahır, üst kattaki serin odacıklı Ölüler Meydanı ise barırdırdığı küçük hücrelerde ölülerin muhafaza edildiği alan olarak kullanılmış. Yaklaşık 45 yıl önce Ölüler Meydanından çıkarılan ve iyi muhafaza edilmiş bir kadın cesedi şimdilerde Karaman Müzesi'nde muhafza ediliyor. Isınma ve pişirme faaliyetleri için ateş içerlerde yakıldığı için tüm duvarlar is kaplı. Kompleksin içinde oldukça büyük bir manastır bulunmakta. İlginç olan diğer günlük yaşam mekanları küp veya dörtgen prizmalar şeklinde oyulmuş iken bu manastır kubbe ve ark formunda oyulmuş.Yani ta Mısır dan, Roma'ya,oradan da günümüzde camii formlarının geleneksel mimari formu. Yine ilginç olan aslında bu kaya türünün geniş açıklıkları geçmek için kolon ihtiyacı duyulmaksızın kendi ağırlığını taşıyabilmesine rağmen manastır içinde sanki taşıyıcı bir fonksiyonu varmış gibi devşirme ark strüktürlerin oyulmuş olması. Bu da kutsal mekanların günlük mekanlardan ayrı olduğunun mimari görsel bir tercih ile vurgulandığı ilk örneklerden. Manastırın altar bölümü yine doğu yani Kudüs tarafına konumlandırılarak oyulmuş. Tüm bu labirentler aslında yeraltında saklı iken, zaman içerisinde ön duvarlar ve jeolojik formasyonlar yıkıldıkları için bir kesit olarak dışarıdan da görülebiliyor.Mağaralar küçük yarasa türlerine ev sahipliği yapıyor. Zararsızlar ama gezerken dikkatli olmak da ve bir el lambası bulundurmakta fayda var.2015 yılında bölgesel kalkınma ajansı tarafından düzenlenmiş ve ışıklandırılmış olmasına rağmen, bakımsızlıktan, duvarlara adını kazıma meraklı cahil proleter lümpenlerden ve tüm aydınlatmaları çalmış hırsızlardan muzdarip bu doğa harikası yine de görülmeye değer. Diyorum ya bizde bu dahili düşmanlar var iken haricisine gerek yok.

Yorum Ekle

Harita

70000 Taşkale/Karaman Merkez/Karaman
Manazan Mağaraları (Caves)