Gömeç Hatun Türbesi Medrese, Ankara Cd. No:41, 42060 Selçuklu/Konya

Gömeç Hatun Türbesi





51 Yorumlar




Gömeç Hatun Türbesi Medrese, Ankara Cd. No:41, 42060 Selçuklu/Konya




İşletme Hakkında

|

İletişim

Web Sitesi
Bizi Arayın
Medrese, Ankara Cd. No:41, 42060 Selçuklu/Konya

Saatler

Özellikler

  • Çocuklar için uygun




Önerilen Yorumlar

hamza bozoğlan
08.10.2023
Gömeç Hatun Türbesi
Musalla mezarlığı içerisinde Ayşegül Nesrin kardeşler ilkokulu yönünde yani mezarlığın Kıble yönünde bulunur.Bir çok kişi bilmez.Eskiden Kız Kulesi veya Kız Kalesi olarak anılırmış.Çini işlemelerinin bir kısmı halen duruyor.Mezarlığa yolu düşenlerin görmeleri gerekir.
Lütfullah ÇELİK
28.09.2023
Gömeç Hatun Türbesi
Konya’nın Kalenderhâne mahallesindeki Musallâ Mezarlığı içindedir. Âbidevî cephesini ve diğer yanlarını üstten çeviren mazgal biçimi dendanları sebebiyle yapıya halk arasında Kız Kulesi adı da verilmektedir.Anadolu Selçukluları döneminde kesme taş yanında tuğla geleneğinin de yaşatıldığı ender eserler arasında bulunan türbeyi yaptıran, IV. Kılıcarslan’ın hanımı ve III. Gıyâseddin Keyhusrev’in annesi Gömeç Hatun’un XIV. yüzyıl başlarında hayatta olduğu anlaşılmakta ve Mevlevî kaynaklarında kendisinden bahsedilmektedir.
Aziz Kara
24.09.2023
Gömeç Hatun Türbesi
Kız kulesi veya kız kalesi olarak da adlandırılıyor. Musalla mezarlığının içinde cennet çukuru olarak bilinen çöküntü bölgededir. Mezarlığın içinde olmasından dolayı çok az bilinen bir yer olması dezavantaj gibi görünse de aslında eserin zarar görmeden günümüze kadar gelmesine çok fayda sağlamıştır.
Alper Ayık
11.09.2023
Gömeç Hatun Türbesi
Bakımsız ve güvenli bir yer değil. İçi biraz tahrib edilmiş. Yetkililerin ilgilenmesi gerekiyor. Konyadaki çoğu türbede olduğu gibi bilgilendirme eksiği var. Her türbede orada yatan zat hakkında bilgilendirici levha bulunmalı.
Kaan Evkaya
01.09.2023
Gömeç Hatun Türbesi
Gömeç Hatun Türbesi, Konya'da, Musalla Mezarlığı'nda, 13. yüzyıldan kalma Anadolu Selçuklu tarzında inşa edilmiş olan türbedir. Büyük bir kısmı kesme taştan, geri kalan kısmı ise tuğladan örülmüştür. Dış görünüş itibarıyla bir kaleyi andırmaktadır. Eyvan kemerlerin içinde mozaiklerle süslenmiştir.
Burhanettin Senli
14.08.2023
Gömeç Hatun Türbesi
Bu Türbenin onarımı Hayırsever Konyalıların Yardımıyla KONYA ve MÜLHAKATI ESKİ ESERLERİ SEVENLER DERNEĞİ TARAFINDAN 15 MAYIS 1951 TARİHİNDE YAPILMIŞTIR. Musalla Mezarlığında bulunan türbenin Selçuklu türbeleri arasında değişik bir karakteri var. Bodrum, sivri kemerli beşik tonozlu bir eyvandan müteşekkil. Büyük bir kısmı kesme taştan, geri kalan kısmı ise tuğladan örülü. Dış görünüş itibariyle bir kaleyi andırıyor. Eyvan kemerlerin içinde mozaiklerle süslü. Türbenin Anadolu Selçuklu Sultanı Rükned-din Kılıç Aslan’ın karısı IV. Gömeç Hatun’a ait olduğu söyleniyor.Restored in 13th of May 1951 by an NGO. The mausoleum at the Musalla Cemetery has a different character among the Seljuk mausoleums. The basement is formed by an eyvan with a crescent vaulted vaulted arch. A large part is made of cut stone and the rest is made of bricks. The exterior looks like a castle. Eyvan decorated with mosaics inside the arches. It is said that this tomb belongs to Gumec Hatun, the wife of Anatolian Seljuk King Rukned-din Kilic Aslan.
İlyas Hayri
04.08.2023
Gömeç Hatun Türbesi
Haritalarda yerini bulmakta zorlandık. Daha sonra mezarlığın içinde olduğunu öğrendik. Büyük bir yapı yapmışlar. Önemli birisiymis gömeç hatun. Gömeç Hatun, herkesin yardımına koşan, sohbeti sevilen ve dillere destan ... zaman doğduğu, anne ve babasının kimler olduğu hakkında bir bilgi yoktur.
Muhsin Ala
30.07.2023
Gömeç Hatun Türbesi
Manevi olarak inanan ve düşünen için gayet mükemmel. Ama yapı olarak belediye 2010 yılında restorasyonunu yapmış mezarlık idaresine bırakmış lakin bakım baya eksik..
34 Istanbul
22.07.2023
Gömeç Hatun Türbesi
Ön cephesi mezarlar arasında kaldığı için cephenin tam fotoğrafını çekmek zor. Türbe yanında bir tane Selçuklu sandukası var.
Fatih Özerdem
19.07.2023
Gömeç Hatun Türbesi
Türbeyi yaptıran Gömeç Hatun, Eflaki Menakıbnamelerindeki kayıtlara göre, IV. Rükneddin Kılıçarslan’ın hanımı ve III. Gıyaseddin Keyhüsrev’in annesidir. Yapının Sanatçısı belli değildir. Önceden etrafını üç yönden çeviren ve ahşap olması muhtemel revakların izleri tespit edilmiştir. Mumyalık (kripta) katında da dört sanduka olduğu belirtilmiştir. Türbe günümüzde mimari olarak iyi durumdadır. Çini süslemelerinin ise büyük kısmının günümüze ulaşmadığı anlaşılmaktadır.

Yorum Ekle

Harita

Medrese, Ankara Cd. No:41, 42060 Selçuklu/Konya
Gömeç Hatun Türbesi