Ayaishotya Yorgi Kilisesi Doğancı, 2414. Sk., 32040 Isparta Merkez/Isparta

Ayaishotya Yorgi Kilisesi





65 Yorumlar




Ayaishotya Yorgi Kilisesi Doğancı, 2414. Sk., 32040 Isparta Merkez/Isparta




İşletme Hakkında

|

İletişim

Web Sitesi
Bizi Arayın
Doğancı, 2414. Sk., 32040 Isparta Merkez/Isparta

Saatler

Özellikler

  • Tekerlekli sandalyeye uygun giriş




Önerilen Yorumlar

İslam Astrolojisi Islamic Astrology
22.10.2023
Ayaishotya Yorgi Kilisesi
Kilise çok güzel ancak bakımsızlıktan yıkılmak üzere. Yunanistana gittiğimde oradaki bakımsız kapalı ibadetsiz kalan yalnız kalmış camiler beni nasıl üzüyorsa Türkiyedeki bakımsız ve ibadetsiz kalmış kiliselerde öyle üzmekte. En azından bari bakım yapılsa restore edilerek turizme kazandırılsa ne güzel olur. Ancak Hükümet eğer buraları restore edecekse uzmanlarına bırakmalı işi. İshak Paşa Sarayındaki Anadolu kalelerinde burçları yok edilen çin seddi gibi dümdüz yapılan tüm restorasyon vahşetini gördü halkımız. Pimapenle ondulin veya Çorum kiremit çatıyla kırmızı fırın tuğla ve beton sıvayla restorasyon olmaz. Böyle restorasyon yapacaksa hiç ellemesinler daha iyi.
ömer kalfa
28.09.2023
Ayaishotya Yorgi Kilisesi
Normalde 3 edecek bir yer değil ama ülkemdeki herhangi tarihi bir mekana da 3ten veremem puan olarak. Bizimkilet buranın kapısına kilidi vurmuşlar, bakımsız bir halde bekletiyorlar öyle. Aslında restore edilse, ziyarete açılsa. Isparta için mükemmel bir tarihi, kültürel ziyaret yeri olabilir. Ayrı bulunduğu doğancı ve keçeci mahalleri de tarihi mahalleler. 100 yıllık evler var orada. Yaşlılarının muhabbetleri bile ayrı bir sıcak. Herhalde gerçek ıspartalılar var orada. Burası aya payana kilisesi olarak da işaretlense de google haritalarda aya payana kilisesi değil. Aya payana daha aşağıda çayboyunun orda. Her ne kadar kapıları kilitli olsa da tarihi mekan olarak kısır bir yer olan ısparta merkezde gezilip görülebilecek az sayıda yerden bir tanesi. Buarada kilise yolundaki tarihi evleri de unutmamak gerekiyor bence. O yolun tarihi dokusu sizi kiliseye hazırlıyor denebilir.
Mustafa Çelik
28.09.2023
Ayaishotya Yorgi Kilisesi
Aya Yorgi Kilisesi / İshotya Kilisesi - IspartaDoğancı Mahallesi’nde yer alan Aya Yorgi ya da diğer adıyla Ishotya kilisesinin yapım tarihi 1857-1860 yıllarıdır. Bununla ilgili giriş kapısı üzerinde bulunan kitabe bugün Isparta Müzesi'nde bulunmaktadır. Doğu-batı yönünde uzanan yapı dikdörtgen planlı üç nefli, apsisli ve nartekslidir. Dış duvarlar yerel taş kövke ile yapılmıştır. Batı, kuzey ve güneyden birer girişi vardır. Kuzey girişi üzerinde dışarı taşkın ve iki sütun üzerine oturan yağmurluk vardır. Yapının çatısı kövkeden çapraz tonozla örtülüdür. Neflerin yükseltisi çatıda izlenir. Narteks iki kısımdır. Narteks önündeki çan kulesinin çanı bugün Isparta Müzesi'nde yer alır. Çanın yapım tarihi 1903 yılıdır. Çatıdaki pencereler üçgen alınlıklı dikdörtgen ve yuvarlaktırlar. Apsis doğu yönünde olup, tabandan 60 cm yüksekliktedir. Apsis tabanı çay taşlarıyla döşenmiştir. Apsis dışta beş kenarlıdır. Sütunlar ve yan duvarlar alçı ile sıvanmış olup resimlerle süslenmiştir.
tuna kozan
28.08.2023
Ayaishotya Yorgi Kilisesi
Çok güzel bir kilise mimarisi çok hoş ve çok güzel ama bu güzel ibadethanenin öylece durup yavaşca işlevsiz bir kalıntıya dönüşmesi çok üzücü
Yunus
17.08.2023
Ayaishotya Yorgi Kilisesi
Maalesef, bakımsız ve restorasyon çalışmasından nasibini almamış kilise. Madem bakım yapılmıyor, yıkılsın en iyisi. İt kopuk mekanı olmaktan iyidir.
Samet Boz
31.07.2023
Ayaishotya Yorgi Kilisesi
Karamanlı Ortodoks Türkler denen Ortodoks Türklere ait bir kiliseydi. Bu insanların yaşadığı önemli şehirlerden biri de Isparta idi. Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi ardından bölgedeki Ortodoks Türklerin Yunanistan'a zorunlu göçü ile terk edilmiştir. Yunan alfabesi ile yazılmış Türkçe kitabesi mevcuttur. Kitabe Isparta Müzesi'ndedir.
Marco Pasha (MarcoPasha)
25.07.2023
Ayaishotya Yorgi Kilisesi
(Google tarafından çevrildi) Isparta'daki Saint George Yunan Ortodoks Kilisesi, 1857-1860 yılları arasında inşa edilmiştir. Yunan harfleriyle yapılan yazıt şimdi şehir müzesinde sergilenmektedir. Çan kulesi 1903 yılında eklendi. Kilisenin 3 nefesi var ve ziyaretim sırasında iç mekana erişmek mümkün ve fresk izleri hala görülebiliyor. Cehennemde bir restorasyona ihtiyacı olacaktı.
Adem Aktaş
24.07.2023
Ayaishotya Yorgi Kilisesi
Dışı ve içi çok bakımsız resmen yıkılmaya yüz tutturulmuş.Dışına spreylerle yazılar mı ararsınız bakımsız çevre mi ararsınız hepsi burada. Derhal restore edilip turizme kazandırılmali.Yapı olarak mükemmel işçiliğe sahip
engin musa aslan
23.07.2023
Ayaishotya Yorgi Kilisesi
Dıştan gördüğüm kadarı ile sağlam duruyor ve mimari olarak güzel bir yapı içini kapalı olduğu için gezemedim
Mesut Alperen KIR
22.07.2023
Ayaishotya Yorgi Kilisesi
Saygı duyulmamış ancak mimarisi ve havası çok güzel olan bir kilise

Yorum Ekle

Harita

Doğancı, 2414. Sk., 32040 Isparta Merkez/Isparta
Ayaishotya Yorgi Kilisesi