Orta Işık Cami Orta, 26030 Odunpazarı/Eskişehir

Orta Işık Cami





91 Yorumlar




Orta Işık Cami Orta, 26030 Odunpazarı/Eskişehir




İşletme Hakkında

|

İletişim

Web Sitesi
Bizi Arayın
Orta, 26030 Odunpazarı/Eskişehir

Saatler

Özellikler

  • Tekerlekli sandalyeye uygun giriş
  • Tekerlekli sandalyeye uygun park yeri
  • Adrese servis
  • Aynı gün teslimat
  • Mağaza içinde alışveriş
  • Banka kartı
  • Kredi kartı
  • Yalnızca nakit
  • Çek
  • Montaj hizmeti
  • Onarım hizmetleri




Önerilen Yorumlar

Fatih Tütüncü
23.10.2023
Orta Işık Cami
Eskişehir Odunpazarı İlçesi Orta Mahalle Malhatun Sokak No:56´da bulunan Orta Işık Camii tarihi bir camidir. 165 metre kare alana sahip olan cami 100 kişilik cemaat kapasitesine sahiptir. Bünyesinde tuvalet, şadırvan, gasilhane, oturma odası bulunan cami soba ile ısıtılmaktadır. Lojmanı yoktur. İmam Hatip ve Müezzin kayyım kadrosu bulunmaktadır.
Yasmin Teacher (Turkey)
22.10.2023
Orta Işık Cami
Osmanlı son dönem yapıtlarından odunpazarı için de son derece sade ve nezih bir cami...
dünya seyyahı
07.10.2023
Orta Işık Cami
Engelsiz Yapılar / Orta Işık CamiiEskişehir Odunpazarı İlçesi Orta Mahalle Malhatun Sokak No:56´da bulunan Orta Işık Camii tarihi bir camidir. 165 metre kare alana sahip olan cami 100 kişilik cemaat kapasitesine sahiptir. Bünyesinde tuvalet, şadırvan, gasilhane, oturma odası bulunan cami soba ile ısıtılmaktadır. Lojmanı yoktur. İmam Hatip ve Müezzin kayyım kadrosu bulunmaktadır.Mescidi ilk olarak Âşıkzâde Mehmed Efendi yaptırmıştır. Hangi tarihte yapıldığını bilmiyoruz. Ancak zamanla harab duruma gelen mescidi hayır sahiplerinden Hacı Mehmed Ağa tamamen yıkıp yeniden inşa ettirmiştir. Yeniden yapılan mescide (Malumu âliniz mescidlerde sadece beş vakit namaz kılınıyor. Minber olmadığı için Cuma ve Bayram Namazları kılınmıyor) mihrap ilave edilerek cami olarak 16 Eylül 1835 yılında hizmete açılmıştır. İlk olarak imamlık görevine de İsmail oğlu hafız seyyid Mehmed Efendi atanmıştır. (Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Dosya 1595, Gömlek 22, Fon HAT )Bundan sonra bir dönem Mehmed Ağa Mescidi diye anılan caminin minaresinin doğu yüzündeki kitabeden, 1855 yılında yani caminin inşasından 20 yıl sonra minaresinin yapıldığını anlıyoruz. Camiyi yaptıran Hacı Mehmed Ağa ile imamlık görevi verilen Hafız seyyid Mehmed Efendinin aynı kişiler olduğunu tahmin ediyoruz. Muhtemelen bizim bildiğimiz Hacı Mehmed Zülâli Efendi olsa gerek. Çünkü minarede de aynı isim var. Camiyi yaptırdığında maddi imkanı bitmiş olabilir. Aradan geçen 20 yıllık sürede tekrar elde ettiği varlıkla minareyi yaptırmış olabilir.Hacı Mehmed Zülâli Efendi bir Nakşi şeyhidir. 1840 yılında Orta mahalle 16 numarada ikamet etmektedir. Hayatı hakkında tam olmasa da biraz bilgimiz var. Şu an arşivimizde hazrete ait 8 eser bulunmakta. Reşehat isimli eserini günümüz harflerine aktararak yayınladık. Bu yılki Ramazan başı İz yayıncılıktan çıktı. Diğer eserleri üzerinde çalışıyoruz. Bunları niye söylüyorum. Mehmed Zülali Efendinin Nakşibendiliğini kanıtlayacak belgeler olduğu için. Zaten kitabın kenarına kendilerinin yazdığı nottan 1239 (1823) yılında Şam’da Mevlana Halid Ziyaeddin Hz.lerinin yanında seyru süluk için bulunduğunu belirtiyor. (Reşehât sayfa 239)
GÖNÜL KOTİL
01.09.2023
Orta Işık Cami
Engelliler için yeniden düzenlenmiş asansörlü cami
Ayşe Çiğdem Soysal
29.08.2023
Orta Işık Cami
Camiler herzaman mutlu huzurlu oldugum yerler,tertemiz miss gibi bir camiydi
Yasin ALTIN
24.07.2023
Orta Işık Cami
Engelsiz YapıCami aslına uygun olarak yeniden yapıldı, Engelli vatandaşlarımıza yönelik uygun dizayn edildi.Engelliler için asansörü mevcut.Odunpazarında yürüyerek gezilecek yerler arasında.Araç ile park yeri biraz sorun olabiliyor.
Uğur Döğer
22.07.2023
Orta Işık Cami
İlk, mescid olarak, Aşıkzade Mehmet efendi tarafından yaptırılmıştır, zamana yenik düşüp harap halde iken, Hacı Mehmet Zülali ağa tarafından yeniden ihya edilip, miladi 16 Eylül 1835 tarihinde açılmıştır, mevcut minare ise yine Hacı Mehmet efendi tarafından 20 yıl sonra yaptırılmıştır, Hacı Mehmet efendi Şam'da Osmanlı'ya çok sıkı bağlarla bağlı olan Mevlana Halid-i Bağdad-i hz.dergahında, Kafkas Kartalı, düşmana kan kusturan Şeyh Şamil ve bir çok Evliya ile birlikte yetişmiş bir Nakşibendi şeyhidir, basılı kitapları mevcuttur, Cami 2014 yılında aslına uygun olarak ve engelli cemaatte düşünülerek yeniden inşa ettirilmiştir, etrafında çok güzel tarihi bina çeşme ve konaklar var, Rabbim cemaatini bol eylesin.
Niyazi yılmaz
20.07.2023
Orta Işık Cami
Mahalle içi orta ölcekli bir cami engelliler icin giriş çıkış mevcut
Murat Özdek
20.07.2023
Orta Işık Cami
Tarihi güzel bir cami. Restorasyon daha iyi yapılabilirdi
Arif Emrah AKIL
16.07.2023
Orta Işık Cami
Tam hir açık hava müzesi giriş ücretsiz

Yorum Ekle

Harita

Orta, 26030 Odunpazarı/Eskişehir
Orta Işık Cami