İKLİME HATUN CAMİİ Kurtuluş, İklime Hatun Sk. No:4, 46100 Kahramanmaraş Merkez/Kahramanmaraş

İKLİME HATUN CAMİİ





54 Yorumlar




İKLİME HATUN CAMİİ Kurtuluş, İklime Hatun Sk. No:4, 46100 Kahramanmaraş Merkez/Kahramanmaraş




İşletme Hakkında

|

İletişim

Web Sitesi
Bizi Arayın
Kurtuluş, İklime Hatun Sk. No:4, 46100 Kahramanmaraş Merkez/Kahramanmaraş

Saatler

Özellikler

  • Tekerlekli sandalyeye uygun park yeri




Önerilen Yorumlar

Murat Karagöz
16.09.2023
İKLİME HATUN CAMİİ
Kurtuluş Mahallesindedir. Alaüd-Devle Bey'in kızı İklime Hatun adına 1547'da yaptırılmıştır. Yapı, kesme ve moloz taştandır. Son cemaat yerinin sağında türbe, solundaki kemer içinde mescidin kapısı yer almıştır. Kare planlı mescidin kubbesi yıkılmıştır. Mihrap duvarının solundaki kapıdan türbeye girilir. Türbede iki gömüt vardır.(Kaynak: Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü)Not: Yorumumu beğendiyseniz lütfen aşağıdaki el" resmine dokunun."
ibrahim tanır
11.09.2023
İKLİME HATUN CAMİİ
Tarihimize sahip çıkalım ki sonra ah vah etmeyelim.
Zafer Başa
07.09.2023
İKLİME HATUN CAMİİ
Iklime hatun türbesi.. İl merkezinde yer alan İklime Hatun Mescidi yanında yer almakta olup, H.965 / M.1547 tarihinde yapılmıştır. Bu türbede Şahruh Bey’in kızı İklime Hatun yatmaktadır. Türbe kesme ve moloz taştan yapılmış olup yamuk kubbe ile örtülüdür. Türbe içinde iki tane mezar vardır. Mezarlardan biri İklime Hatun’a, diğeri de evlatlığı Gülendam Hanım’a aittir.
Sefa Gökce
09.08.2023
İKLİME HATUN CAMİİ
Alaüddevle Bey’in oğlu Şahruh Bey’in kızı İklime Hatun adına H.954 / M.1546’da yapılmıştır. Mescit ve ana türbe kesme ve moloz taştandır. Son cemaat yerinin sağında türbe; solundaki kemer içinde mescidin kapısı yer almıştır. Kare planlı mescidin kubbesi yıkılmıştır. Silindirik mihrap nişi, sütunların taşıdığı yarım kubbeyle örtülüdür. Mihrap duvarının solundaki kapıdan türbeye girilir. Düzgün olmayan dörtgen planlı yapı, sivri kemerli tromplara oturan kubbe ile örtülüdür. Caminin yanında yer alan türbede iki mezar bulunmaktadır.Alaüddevle Bozkurt Bey’in oğlu Şahruh Bey’in kızı İklime Hatun tarafından 1547 yılında yaptırılmıştır. Osmanlı döneminde olmasına rağmen, Dulkadiroğlu Hanedanı mensupları tarafından yaptırıldığı için halk tarafından Dulkadiroğlu eseri gibi değerlendirilmektedir.Yapı, güneydeki türbe, kuzeydeki ise mescid olarak kullanılan iki ayrı kubbeli mekandan oluşmaktadır. Türbeye mescidin kıble duvarındaki kapıdan ve sonradan avludan açılan kapıdan erişim sağlanmaktadır. Ayrıca mescidin kıble duvarında türbenin aydınlanması için bir tane de pencere yer almaktadır. Türbede bulunan tek taş sandukanın İklime Hatun’a ait olduğu değerlendirilmektedir.Oval kubbeli mescid, tek kubbeli camiler sınıfında yer alır. Nispeten küçük ölçülere sahip yapının güneyi türbe, doğu ve kuzey tarafı ise bina ve dükkanlarla çevrilidir. Bu nedenle Türk-İslam mimarisinde genellikle kuzey tarafta yer alan son cemaat yeri İklime Hatun Mescidi’nde tek açık cephe olan batıda yer almaktadır.Yapıldığı dönemden itibaren birçok kez önemli onarımlar geçiren mescid büyük ölçüde özgün halini korumaktadır.Vakıflar mülkiyetinde bulunan mescid diyanet işlerine cami olarak tahsis edilmiş olup, imamı bulunmakta ve vakit namazları cemaat ile kılınmaktadır.İklime Hatun Mescidi, şehrimizde Hatuniye Mescidi ile birlikte kadınlar adına yaptırılmış yegane tarihi varlıkları oluşturmaktadır.İklime Hatun Mescidi Kurtuluş Mahallesinde Suk-i Maraş Çarşısının orta kısmından doğuya doğru merdivenlerle yükselen sokakta yer alır. Çarşıda bulunan birkaç dükkanın damı caminin avlusunu oluşturur. Minaresi bulunmayan, nispeten küçük yapılı cami ve türbe bu haliyle avlusuna girinceye kadar dışarıdan görünmez.
Abdullah Özbildirici
08.08.2023
İKLİME HATUN CAMİİ
Kurtuluş Mahallesi’ndedir. Alaüddevle Bey’in oğlu Şahruh Bey’in kızı İklime Hatun adına H.954 / M.1546’da yapılmıştır. Mescit ve ana türbe kesme ve moloz taştandır. Son cemaat yerinin sağında türbe; solundaki kemer içinde mescidin kapısı yer almıştır. Kare planlı mescidin kubbesi yıkılmıştır. Silindirik mihrap nişi, sütunların taşıdığı yarım kubbeyle örtülüdür. Mihrap duvarının solundaki kapıdan türbeye girilir. Düzgün olmayan dörtgen planlı yapı, sivri kemerli tromplara oturan kubbe ile örtülüdür. Caminin yanında yer alan türbede iki mezar bulunmaktadır.
Mehmet Ay
25.07.2023
İKLİME HATUN CAMİİ
Kurtuluş Mahallesi’nde kendi adını verdiği sokaktadır. Alaüddevle Bey’in oğlu Şahruh Bey’in kızı İklime Hatun adına 1547’de yapılmıştır. Mescit ve ana türbe kesme ve moloz taştandır. Son cemaat yerinin sağında türbe; solundaki kemer içinde mescidin kapısı yer almıştır. Kare planlı mescidin kubbesi yıkılmıştır.Silindirik mihrap nişi, sütunların taşıdığı yarım kubbeyle örtülüdür. Mihrap duvarının solundaki kapıdan türbeye girilir. Düzgün olmayan dörtgen planlı yapı, sivri kemerli tromplara oturan kubbe ile örtülüdür. Caminin yanında yer alan türbede iki mezar bulunmaktadır.
Hüseyin Koçoğlu
22.07.2023
İKLİME HATUN CAMİİ
Kapalı çarşının hemen üstünde çok güzel taştan bir eser ama depremde hasar almış olması üzücü
Ahmet DEMİR
20.07.2023
İKLİME HATUN CAMİİ
Kurtuluş Mahallesi içinde bulunan camii kendine has tarihi bir yapısı bulunmaktadır. Camii Dulkadiroğlu beylerinden Alaüddevle beyin kızı İklime Hatun adını taşımaktadır. Yine hazire bölümünde iklime hatunun kabri bulunmaktadır. Camii özellikle kapalı çarşı esnafının günlük ibadetlerini yapabildikleri vakit namazlarını cemaatle kılındığı bir camiidir. Bay ve bayanlar için ayrı ayrı abdestlik bölümü camii karşısına bağımsız olarak yapılmıştır. Bayanlar normal vakit namazlarını hazire bölümde eda ediyorlar...
Ihsan Dincer
20.07.2023
İKLİME HATUN CAMİİ
Alaüddevle Bey’in oğlu Şahruh Bey’in kızı İklime Hatun adına H.954 / M.1546’da yapılmıştır. Mescit ve ana türbe kesme ve moloz taştandır. Son cemaat yerinin sağında türbe; solundaki kemer içinde mescidin kapısı yer almıştır. Kare planlı mescidin kubbesi yıkılmıştır. Silindirik mihrap nişi, sütunların taşıdığı yarım kubbeyle örtülüdür. Mihrap duvarının solundaki kapıdan türbeye girilir. Düzgün olmayan dörtgen planlı yapı, sivri kemerli tromplara oturan kubbe ile örtülüdür. Caminin yanında yer alan türbede iki mezar bulunmaktadır.
huseynn
19.07.2023
İKLİME HATUN CAMİİ
Bulması zor oldu , içerisi çok küçük, kocaman avlusu var camiye katılması lazım.

Yorum Ekle

Harita

Kurtuluş, İklime Hatun Sk. No:4, 46100 Kahramanmaraş Merkez/Kahramanmaraş
İKLİME HATUN CAMİİ