Hobyar Cami Hobyar, Aşir Efendi Cd. 12/1, 34112 Fatih/İstanbul

Hobyar Cami





198 Yorumlar




Hobyar Cami Hobyar, Aşir Efendi Cd. 12/1, 34112 Fatih/İstanbul




İşletme Hakkında

|

İletişim

Web Sitesi
Bizi Arayın
Hobyar, Aşir Efendi Cd. 12/1, 34112 Fatih/İstanbul

Saatler

Özellikler

  • Tekerlekli sandalyeye uygun park yeri




Önerilen Yorumlar

murat aslan
28.09.2023
Hobyar Cami
Bu tarihi eserler şehirlerin incileri bayılıyorum bu canım eserlere lakin çok kuşatılmış çok garip birakilmislar gibi ama olsun Sirkeci civarında Büyük postanenin arkasında sokakla aynı isimli bu güzelim cami hizmete devam ediyor
Refik Hut
26.09.2023
Hobyar Cami
Eminönü ilçesinin Sirkeci semtinde Âşirefendi caddesiyle Hamidiye Türbe sokağının köşesindedir; Hoca Hubyar Camii veya Büyük Postahane Camii adlarıyla da bilinir. Hadîkatü’l-cevâmi‘de kayıtlı Arapça kitâbesine göre ilk defa Mîr Hoca Hubyar tarafından 878’de (1473-74) yaptırılan mescid zamanla ortadan kalkmış ve yerine, 1905-1909 yılları arasında Mimar Vedat’ın (Tek) Büyük Postahane binası ile birlikte tasarladığı bugünkü cami inşa edilmiştir. Bu arada minarenin tamamlanması uzayarak basında eleştiri konusu olmuş, mimar yardımcısı Muzaffer Bey de tenkitlere cevap vermiştir (Hayal, sy. 30 [1326], s. 2; sy. 32 [1326], s. 2-3). 881 (1476) tarihli vakfiyesinden, bugünkü Cerrahpaşa Hastahanesi’nin arsasında bulunan ve aynı adı taşıyan bir mescidin daha mevcut olduğu ve 2300 akçelik vakıf gelirinin her ikisine birden tahsis edildiği öğrenilmektedir.7,5 × 7,5 m. boyutlarında kare bir plana sahip olan caminin dört köşesi, yapıya sekizgen prizma izlenimi verecek derecede fazla pahlanmış ve üzeri geniş saçaklı, soğan kubbeye benzer sekizgen bir külâhla örtülerek âdeta Hint mimarisine has kule-bina tipi bir görünüm elde edilmiştir. Kurşun kaplı külâhın tepesinde, iri bir armut üzerinde yükselen sebil-şadırvan alemi tarzında oymalı bir safiha alem dikkat çekmektedir. Yapı arkasında yer aldığı, dönemin seçmeci mimari karakterini plan ve cephe düzenlemesi bakımından en iyi yansıtan örneklerden Büyük Postahane ile, özellikle çini süslemelerin cephede kullanımı açısından benzerlikler göstermektedir. Caminin yan yüzlerine açılmış olan sivri kemerli ve lokma demir şebekeli büyük pencerelerini, üzerine mavi-lâcivert renklerde sekiz köşeli yıldız motiflerinin işlendiği Kütahya çinisi bordürler çevrelemekte, üst bordürlerle pencerelerin kemerleri arasında kalan bölümlerde de yine mavi-lâcivert ve sarı renklerde palmet ve rûmî motiflerinin hâkim olduğu süslemeler bulunmaktadır. Ayrıca penceresiz yüzlerde de (pah) kûfî hattıyla “elhamdülillâh” yazılı çini panoların kullanılması cepheleri biraz daha zenginleştirmiştir. Dışarıda görülen bu zengin tezyinata karşı içeride sadelik göze çarpar. Tamamen beyaz badana ile boyalı duvarlarda Allah, Muhammed, Ebû Bekir, Ömer, Osman ve Ali levhalarından başka hiçbir şey yoktur. Alçı mihrap mermer görüntüsü verecek şekilde yağlı boya ile boyanmıştır.
Op Dr inayet ANDI Oftalmolog
12.09.2023
Hobyar Cami
Ahirette seni kurtaracak bir eserin olmadığı takdirde fani dünyada bıraktığın eserlere de kıymet verme
Coskun Colak
11.09.2023
Hobyar Cami
Vedat Tek imzali 1.milli mimarlik dönemi eseri. Tum detaylarda donemin ve Vedat Tek'in izlerimi gormek mumkun. Geniş saçaklar, sivri kemerli pencereler, cehhe suslemesinde kullanilan çiniler... Hemen yanindaki Buyuk Postane yine ayni mimar tarafindan ve ayni mimari uslupla yapilmis.
Hlya Ergn
06.09.2023
Hobyar Cami
Dikkat çeken bir yapıya sahip çini işlemleri hayran bırakıyor muhteşem bir cami. . Büyük Postane nin arka kısmında yer alıyor.
trbyl tbbyl
28.08.2023
Hobyar Cami
Tarihi bir camii; küçük, sessiz ve temiz. Bulunduğu mekan itibariylede mimari olarak çok uyumlu. Üst katı kadınlara ayrılmış olmakla beraber ekstra bir odası daha var. Bu odada minber ve mihrab bulunmakta, sanırım bu oda cuma namazları için kullanılmakta.
Derin EA
13.08.2023
Hobyar Cami
Eminönü uçcuz bucaksız bir dünya… ara sokaklara hanlara girip çıkın ama tabi perakende satış yapanı da bulmak zor
Cem Tukelman
26.07.2023
Hobyar Cami
İlk bakışta büyük postanenin bir parçası gibi hissedilse de Hobyar cami esasında mükemmel bir yapıya sahip bir eser.Mîr Hoca Hubyar tarafından1473 'de yaptırılan mescid Büyük Postahane binası ile birlikte tasarlanarak yıkılmış ve yerine, 1905-1909 yılları arasında Mimar Vedat’ın (Tek) tasarladığı bugünkü cami inşa edilmiştir.Hobyar Mescidi’nde klasik ve oryantal-egzotik öğeler birlikte kullanılmıştır.
Hatice İNAN
25.07.2023
Hobyar Cami
Allah razı olsun
Salih Kalpak
23.07.2023
Hobyar Cami
22.01.2023 bugün öğlen namazını kılmaya gittiğimde camiye caminin kapalı olduğunu gördüm pazar günlerinin kapalı olduğu söylendi ilgili kim var ise şikayet amaçlı yazıyorum...

Yorum Ekle

Harita

Hobyar, Aşir Efendi Cd. 12/1, 34112 Fatih/İstanbul
Hobyar Cami